Pandectele Saptamanale (Rosetti) nr. 10/2019

Executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare. Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzătoare. Efecte cu privire la durata termenului de supraveghere al liberării condiționate din executarea pedepsei închisorii aplicate prin sentința penală și implicit cu privire la determinarea datei la care pedeapsa este considerată ca executată
de Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori

28 octombrie 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Cuvinte cheie

• contestație la executare

• legea nr. 254/2013

• măsură compensatorie

Instanța

Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, decizia penală nr. 11 din 7 februarie 2019

Jurisprudență

Curtea a apreciat că art. 551 din Legea nr. 254/2013 are natura unei norme penale substanțiale, chiar dacă aceasta este prevăzută în Legea nr. 254/2013 și produce efecte cu privire la dispozițiile relative la calculul pedepselor.

Prin art. 551 din Legea nr. 254/2014 a fost reglementat un mecanism de calcul compensatoriu pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare care constă într-o ficțiune juridică având următorul obiect: considerarea ca executate a unor zile care în realitate nu au fost petrecute în executarea pedepsei ori a măsurii arestării preventive. Spre deosebire de alte zile considerate ca executate în baza Legii nr. 254/2014, ce prezintă relevanță numai în materia liberării condiționate, zilele considerate ca executate în baza art. 551 din Legea nr. 254/2013 produc efecte în legătură cu toate instituțiile de drept penal.

Față de dispoziția explicită a alin. (8) a art. 551 din Legea nr. 254/2014 potrivit căreia "Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012", subiecții care pot beneficia de această dispoziție legală sunt atât persoanele care se află în executarea pedepsei (pentru care deducerea poate prezenta relevanță la evaluarea îndepliniri fracției de pedeapsă în scopul obținerii liberării condiționate), cât și cele care au fost liberate condiționat (pentru care ficțiunea juridică produce efecte pentru constatarea mai rapidă a faptului că pedeapsa a fost executată, termenul de supraveghere fiind redus corelativ) sau care executaseră deja integral pedeapsa ori față de care pedeapsa era executată (față de acestea din urmă mecanismul compensatoriu va conduce la constatarea faptului că termenul de reabilitare a început să curgă mai devreme).

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...