Legestart nr. 10/2019

De ce inculpatul minor poate presta muncă neremunerată în folosul comunității?
de Mădălina Moceanu

03 octombrie 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Instanța supremă a stabilit, printr-un recurs în interesul legii, și anume prin Decizia nr. 15/20.05.2019, că:

în ipoteza renunțării la urmărirea penală față de un suspect sau inculpat minor care a împlinit vârsta de 16 ani poate fi dispusă față de acesta obligația prestării unei munci neremunerate în folosul comunității.

Având în vedere că decizia amintită a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 789/30.09.2019, iar, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziilor înaltei Curți de Casație și Justiție în Monitorul Oficial al României, Partea I (adică în acest caz de la data de 30.09.2019), în articolul de față ne-am propus să prezentăm cum s-a ajuns de către instanța supremă să pronunțe decizia mai sus amintită.

De ce a decis procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție să formuleze recursul respectiv în interesul legii?

Recursul în interesul legii mai sus menționat s-a impus a fi formulat având în vedere că problema de drept ce a format obiectul recursului respectiv fusese soluționată diferit de către instanțele judecătorești, constatându-se existența mai multor orientări jurisprudențiale divergente.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...