Pandectele Saptamanale (Rosetti) nr. 25/2011

Proprietate publică. Bunuri administrate de o regie autonomă. Contract de vânzare-cumpărare bunuri proprietate publică. Nulitate absolută. Admitere recurs
de Înalta Curte de Casație și Justiție

24 iunie 2011

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Cuvinte cheie

• nulitate absolută

• bunuri proprietate publică

• vânzare-cumpărare bunuri proprietate publică

• regie autonomă

Instanța

Înalta Curte de Casație și Justiție, secția comercială, decizia nr. 1273 din 23 martie 2011)

Jurisprudență

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caransebeș, reclamanții SC A.I. SA și A.I., în calitate de acționari ai SC A. SA Băile Herculane, au solicitat instanței în contradictoriu cu pârâții SC A. SA, I.I. și I.E. să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat la data de 23 ianuarie 2002 și autentificat sub nr. 295/2002 de B.N.P. R.L.A., radierea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară în favoarea cumpărătorilor I.I. și I.E. și restabilirea situației anterioare.

La data de 6 iulie 2002, Consiliul Local B.H. a formulat cerere de intervenție principală, solicitând să se constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 295/2002, întrucât bunul ce a făcut obiectul contractului menționat aparține domeniului public fiind scos din circuitul civil.

Prin sentința civilă nr. 4221/2002 pronunțată de Judecătoria Caransebeș a fost admisă acțiunea formulată de reclamanții SC A.I. SA și A.I. precum și cererea de intervenție principală formulată de Consiliul Local B.H.

În consecință, a fost constatată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 295/2002, s-a dispus radierea înscrierii dreptului de proprietate din CF efectuată în baza contractului menționat precum și restabilirea situației anterioare.

Împotriva sentinței nr. 4221/2002 pronunțată de Judecătoria Caransebeș au formulat apel pârâții SC A. SA Băile Herculane, I.I. și I.E., apel ce a fost admis prin decizia nr. 161/2003 a Tribunalului Caraș-Severin.

Prin decizia menționată a fost anulată sentința nr. 4421/2002 a Judecătoriei Caransebeș, cauza fiind reținută pentru judecata în primă instanță de Tribunalul Caraș-Severin ținând cont de natura juridică a litigiului, în raport de dispozițiile art. 3 și 4 C. com. și art. 2 pct. 1 lit. a) C. proc. civ.

Prin sentința civilă nr. 1173/2005 a Tribunalului Caraș-Severin a fost admisă acțiunea formulată de reclamanții SC A.I. SA și A.I. precum și cererea de intervenție formulată de intervenientul Consiliul Local B.H.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...