Revista de Drept social nr. 3/2012

Critica hotărârii CEDO privind dreptul preoților de a se sindicaliza
de Costel Gîlcă

24 martie 2012

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Cuvinte cheie

• culte religioase

• sindicat - preoți

• biserica ortodoxă română

• preot

• curtea edo - cauza sindicatul păstorul cel bun împotriva româniei

• cedo

Comentariu

Critica hotărârii CEDO privind dreptul preoților de a se sindicaliza

Av. Costel Gîlcă[1]

SCPA Costel Gîlcă & Răzvan Vasiliu

Prin hotărârea pronunțată în cauza Pastorul cel bun v. România care a făcut obiectul dosarului nr. 2330/09, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit dreptul personalului clerical de a se constitui în sindicate pentru apărarea drepturilor lor, și a condamnat statul român pentru încălcarea art. 11 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

În cele ce urmează vom face o analiză a acestei hotărâri pentru a vedea dacă hotărârea CEDO este temeinică. În acest sens vom face o prezentare a situație de fapt în cauza "Pastorul cel bun v. România" (A), pentru a prezenta apoi argumentele CEDO dar și soluția acesteia (B) și a analiza în final dreptul preoților de a se sindicaliza în raport cu legislația existentă la data introducerii cererii dar și în raport cu legislația în vigoare (D) nu înainte de a face un scurt examen critic atât al soluției în sine a CEDO dar și al argumentelor care au fost aduse în această cauză (C).

A. Situația de fapt în cauza Pastorul cel bun v. România

"Păstorul cel Bun’’ a fost înființat la 4 aprilie 2008 de 35 de clerici și mireni membri ai BOR, majoritatea dintre ei preoți ortodocși în parohii ale Mitropoliei Olteniei. Obiectivul sindicatului, așa cum se arată în statutul său, este de ‘’a apăra interesele profesionale, economice, sociale și culturale ale membrilor săi, atât clerici cât și mireni, în relațiile lor cu ierarhia bisericii și Ministerul Culturii și Cultelor".

Sindicatul a solicitat Judecătoriei Craiova acordarea personalității juridice și înscrierea acestuia în registrul sindicatelor. Prin hotărârea din 22 mai 2008, instanța a dispus înscrierea sindicatului ‘’Păstorul cel Bun’’ în registrul sindicatelor, acordându-i astfel personalitate juridică.

Mitropolia a făcut recurs, arătând că principiile constituționale de libertate religioasă și autonomia comunităților religioase nu pot fi subordonate libertății de asociere.

Prin hotărârea din 11 iulie 2008 Tribunalul a anulat hotărârea primei instanțe și a respins cererea de constituire a sindicatului ‘’Păstorului cel Bun’’.

Tribunalul a constatat că atât Constituția cât și Legea nr. 489/2006 garantează autonomia comunităților religioase și dreptul lor de a se organiza conform statutelor lor. El reține de asemenea că noțiunea de sindicat nu este prevăzută în statutul BOR în virtutea căruia constituirea, funcționarea și dizolvarea asociațiilor și fundațiilor religioase erau supuse binecuvântării Sfântului Sinod, iar preoții trebuie să dea ascultare superiorilor lor neputând îndeplini acte civile, înțelegându-se aici de natură profesională, decât cu aprobarea scrisă prealabilă.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...