Prietenii Contabilitatii nr. 33/2019

Prietenii contabilității - Bazele contabilității nr. 33/2019
de

14 august 2019

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Capitolul I - Contabilitatea specifică unei tranzacții:

Monografie sau studiu de caz practic

❖ Înregistrări contabile aplicabile pentru constituirea de depozite bancare de tip over-night.

Societatea TRANDAFIRUL PARFUMAT SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA și plătitoare de impozit pe profit, ce aplică reglementările contabile conforme cu directivele europene adoptate prin OMFP nr. 1802/2014 privind contabilitatea. Aceasta a semnat cu o bancă de profil un contract de cont cu facilitate depozit over-night, prin care la sfârșitul zilei, toate disponibilitățile societății se constituie într-un depozit, iar la începutul zilei următoare bancare, sumele se repun în contul bancar al societății. Pentru această situație, banca acordă o dobândă. De exemplu, în data de joi 08 august 2019, societatea deține în cont suma de 50.000 lei, pe care o va constitui în mod automat într-un depozit la dispoziția băncii până în data de luni 12 august 2019, prima zi lucrătoare din săptămâna următoare. Pentru aceste trei zile de depozit, societatea încasează o dobândă în sumă de 34 lei. Ce înregistrări contabile sunt aplicabile, cunoscând că această sumă provine de la un client?

Pentru stabilirea unei monografii contabile aplicabile, avem în vedere faptul că depozitele constituite pe termen scurt se contabilizează pe seama contului 508 "Alte investiții pe termen scurt și creanțe asimilate". Analizăm funcționarea acestui cont, conform prevederilor din OMFP nr. 1802/2014 privind contabilitatea, după cum urmează:

"Contul 508 "Alte investiții pe termen scurt și creanțe asimilate"

Cu ajutorul acestui cont se ține evidența depozitelor bancare pe termen scurt a altor investiții pe termen scurt și creanțe asimilate, cumpărate.

Contul 508 "Alte investiții pe termen scurt și creanțe asimilate" este un cont de activ.

În debitul contului 508 "Alte investiții pe termen scurt și creanțe asimilate" se înregistrează:

- valoarea la cost de achiziție a altor investiții pe termen scurt și creanțe asimilate cumpărate (509, 512, 531);

- diferențele favorabile de curs valutar aferente altor valori de trezorerie cum sunt depozitele pe termen scurt în valută, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exercițiului financiar (765).

În creditul contului 508 "Alte investiții pe termen scurt și creanțe asimilate" se înregistrează:

- prețul de cesiune al altor investiții pe termen scurt (461, 512, 531);

- pierderea reprezentând diferența dintre valoarea contabilă a investițiilor financiare pe termen scurt și prețul lor de cesiune (664);

- diferențele nefavorabile de curs valutar aferente altor valori de trezorerie cum sunt depozitele pe termen scurt în valută, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exercițiului financiar, sau la lichidarea lor (665).

Soldul contului reprezintă valoarea altor investiții pe termen scurt și creanțe asimilate existente."

Înregistrări contabile:

a) încasarea prin bancă a sumei de 50.000 lei de la un client din România:

✓ 5121 "Conturi la bănci în lei" = 4111 "Clienți" cu suma de 50.000 lei.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...