Ministerul Sănătății - MS

Ghidul privind profilaxia hemoragiei digestive superioare și ulcerului de stress la pacientul critic și chirurgical din 23.12.2010

Modificări (...)

În vigoare de la 04 aprilie 2011

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

Recomandări Societatea Română de ATI (SRATI) 2009

Dorel Sandesc1, Petru Deutsch1, Ovidiu Bedreag1, Marius Papurica1, Ioan Nediglea2, Claudiu Macarie2, Agripina Vaduva2, Serban Bubenek3, Natalia Hagau4, Calin Mitre4, Leonard Azamfirei51

___________

1 UMF "V. Babeș" Timișoara

2 Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara

3 UMF "Carol Davilla" București

4 UMF "Iuliu Hațieganu" Cluj Napoca

5 UMF Târgu Mureș

Introducere

Hemoragia digestivă superioară (HDS) și ulcerațiile gastrice de stress (UGS) au fost descrise pentru prima dată de către Lucas în 1970 (1). Acestea reprezintă complicații redutabile în evoluția pacientului critic și chirurgical, apariția lor fiind asociată cu prelungirea spitalizării, creșterea costurilor și creșterea mortalității (fără ca aceasta să fie complet atribuabilă HDS sau UGS).

Ulcerațiile gastrice de stress reprezintă leziuni superficiale care implică de obicei stratul mucos de la nivelul stomacului, prezentându-se ca o formă a gastritei hemoragice, ce poate apare la pacienții cu traumă, sepsis, leziuni termice, insuficiența de organ sau intervenții chirurgicale. Leziunile sunt de obicei multiple la nivel gastroduodenal, ceea ce le diferențiază de ulcerul Cushing, asociat hipersecreției acide apărute în urma leziunilor SNC, ce se prezintă ca o leziune singulară majoră situată în duoden sau stomac și de ulcerul Curling, asociat leziunilor termice, localizat la nivelul esofagului, stomacului, intestinului subțire și colonului (2).

Hemoragia digestivă superioară se definește prin pierderea de sânge din leziuni produse la nivelul segmentelor superioare ale tractului digestiv, situate deasupra ligamentului Treitz. Hematemeza este reprezentată de vărsătura cu sânge roșu, roșu-brun, cu cheaguri sau "în zaț de cafea" (sânge parțial digerat). Melena - scaunul negru, "ca păcura", moale, lucios și urât mirositor - este rezultatul degradării sângelui de-a lungul tubului digestiv la un tranzit de cel puțin 8 ore. În cazul în care cantitatea de sânge pierdută este mare (~ 1L) în mai puțin de 8 ore, apare hematochezia - sânge parțial digerat, roșu lucios.

Patogeneza HDS și UGS este multifactorială, printre mecanismele implicate făcând parte hipersecreția acidă gastrică, reducerea fluxului sanguin la nivelul mucoasei gastro-duodenale, alterarea mecanismelor de protecție ale mucoasei gastro-duodenale, afectarea turn-over-ului celulelor epitaliale, reducerea secreției de mucus și bicarbonat, eliberarea de diverși mediatori (citokine, metaboliți ai acidului arahidonic, radicali liberi de oxigen), rolul Helicobacter pylori, etc.(2, 3, 4, 5).

Incidența HDS și UGS la pacientul critic și chirurgical are o tendință de scădere importantă în ultimii ani, această tendință fiind determinată de creșterea calității îngrijirilor medicale. Pe de altă parte, utilizarea metodelor farmacologice de profilaxie a HDS și UGS s-a impus pe scara largă, fiind considerată aproape unanim ca un criteriu de bună practică medicală. Există evidențe care demonstrează că utilizarea profilaxiei farmacologice a HDS și UGS se face excesiv, fără beneficii pentru pacienți, cu riscul apariției unor efecte secundare și cu creșterea considerabilă a costurilor.

Toate aceste aspecte susțin necesitatea realizării unor recomandări de profilaxie adecvată a HDS și UGS la pacientul critic și chirurgical. Trebuie spus de la început că există puține ghiduri și recomandări în acest domeniu în literatura de specialitate, principalele documente, de referință, care au constituit și sursele principale pentru realizarea acestui material, fiind reprezentate de: ghidurile de profilaxie a UGS la pacientul critic realizate de American Society of Health-System Pharmacists (ASHSP) în 1999, recomandările de profilaxie a UGS la pacientul chirurgical realizate în 2004 de aceeași societate științifică și recomandările de profilaxie la pacientul cu sepsis sever cuprinse în ghidurile Surviving Sepsis Campaign 2008 (6, 7, 8).

Metodologie

Grupul de lucru a realizat prezentele recomandări după următoarea metodologie:

- documentul inițial utilizat este reprezentat de conferința pe această temă prezentată și publicată în volumul ediției a 6-a a Cursului Național de Ghiduri și Protocoale în ATI și Medicina de Urgență (9);

- căutare pe internet în bazele de date de specialitate a articolelor relevante din domeniu, utilizând perechi de cuvinte cheie specifice (upper gastrointestinal bleeding prevention, peptic ulcer prophylaxis, intensive care, postoperative period etc.);

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...