Legestart nr. 4/2017

CONTABILITATE PRACTICĂ: Clientul returnează o parte din produse, din cauza unor defecțiuni
de Maria Badoi

04 aprilie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: returnate

Problemă întâlnită în practică: Societatea Albinuța SRL vinde unui client produse finite în sumă de 7000 lei, TVA 19%, cost de producție 5000 lei. Din cauza unor defecțiuni descoperite ulterior, clientul returnează societății Albinuța SRL o parte din produsele finite achiziționate. Costul produselor returnate este evaluat la 2000 lei, costul de producție fiind 1800 lei. Documentul justificativ în baza căruia are loc returnarea produselor de către va fi factura în roșu emisă de către societatea Albinuța SRL.

Modul de abordare al problemei

Temei legal

1. Din punct de vedere contabil, în cazul mărfurilor returnate de clienți în același exercițiu financiar în care a avut loc operațiunea de vânzare, se corectează conturile 411 "Clienți", 707 "Venituri din vânzarea mărfurilor", 607 "Cheltuieli privind mărfurile" și 371 "Mărfuri". În cazul în care mărfurile returnate se referă la o vânzare efectuată în exercițiul financiar precedent, corecția se înregistrează la data bilanțului în contul 418 "Clienți - facturi de întocmit", respectiv contul 408 "Furnizori - facturi nesosite" și se reflectă în situațiile financiare ale exercițiului pentru care se face raportarea dacă sumele respective se cunosc la data bilanțului. Tratamentul TVA în aceste situații este cel prevăzut de legislația în domeniu. (punctul 330 alin. 1 din Ordinul MFP nr. 1802/2014)

2. De asemenea, din punct de vedere contabil, regulile arată că aceleași tratamente sunt aplicabile și în cazul returului de produse finite vândute, corectându-se conturile corespunzătoare, respectiv 7015 "Venituri din vânzarea produselor finite", 711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse" și 345 "Produse finite". (punctul 330 alin. 2 din Ordinul MFP nr. 1802/2014)

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...