Legestart nr. 4/2018

ANALIZĂ: Luarea de mită în legislația românească, de la 1864 și până în prezent
de Elena Hogaș

24 aprilie 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: mita

Vorbim despre luarea de mită, așa cum a fost reglementată în legislația românească, trecând prin patru Coduri Penale - cel din 1864, 1936, 1968 și cel din 2009, în vigoare și la ora actuală. În forma sintetică, vă puteți face o idee asupra pedepselor aplicate funcționarilor publici care luau mită, prezentate comparativ, alături de "destinația" bunurilor ori sumelor de bani date ca mită.

Iar pentru cei mai curioși din fire și cu mai multă răbdare, am selectat chiar articolele de lege specifice (un bun prilej de a observa și metamorfozarea limbii noastre).

În acest moment, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. Însă, înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (1 februarie 2014), această infracțiune se pedepsea cu închisoarea de la 3 la 12 ani. Așadar, limita maximă a scăzut cu doi ani.

Ca notă informativă, facem o scurtă referire și la darea de mită, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, și în acest caz pedeapsa fiind modificată față de vechile reglementări unde se prevedea o durată de încarcerare între 6 luni și 5 ani. Așadar, cei care dau mită riscă să rămână după gratii cu un an și jumătate sau doi în plus.Pedepsele asociate infracțiunii de luare de mită, în Codul Penal, de la 1864 și până în prezent

imagine

Codul Penal din 1864

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...