Legestart nr. 2/2018

Cum se calculează pensia? Reglementări legislative și o recentă decizie ÎCCJ în materie
de Eugen Staicu

16 februarie 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: venituri

Mai precis, discutăm despre elementele avute în vedere la calcularea pensiei, sub aspectul principiilor din Legea nr. 263/2010 și reglementările anterioare. Chestiunea a făcut obiectul unor întrebări prealabile adresate Înaltei Curți de Casație și Justiție, sesizarea fiind respinsă, ca inadmisibilă, în condițiile în care, potrivit Completului ÎCCJ, legislația este clară și nu comportă alte clarificări.

De ce a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție?

Curtea de Apel Galați - Secția conflicte de muncă și asigurări sociale a dispus sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept: interpretarea și aplicarea art. 165 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, raportat la principiul contributivității, în situația în care veniturile realizate de salariat în perioada anterioară anului 2001 sunt mai mici decât salariile înscrise în carnetul de muncă.

Situația în speță

•Contestatorul a chemat în judecată Casa Județeană de Pensii, solicitând să se dispună anularea Deciziei din 2015 și obligarea Casei la recalcularea drepturilor de pensie, ținând seama de veniturile realizate conform adeverințelor depuse la dosar.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...