Legestart nr. 8/2016

Cine are dreptul să obțină o despăgubire în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă?
de Mădălina Moceanu

01 august 2016

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: vatamare corporala

Prin Încheierea din 18.02.2016, pronunțată în Dosarul nr. 1.804/308/2014, Curtea de Apel Târgu Mureș - Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie în baza art. 475 din Codul de procedură penală, a dispus sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție(denumită în continuare ÎCCJ) în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarele chestiuni de drept:

1. Art. 1.391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracțiune de vătămare corporală din culpă, părinții victimei care a suferit o infirmitate gravă sunt îndreptățiți să obțină o despăgubire pentru restrângerea posibilităților lor de viață familială și socială sau exclusiv victima infracțiunii poate să obțină o asemenea despăgubire?

2. Art. 1.371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că poate fi reținută culpa victimei la mărirea sau la neevitarea prejudiciului, chiar dacă acțiunea sau omisiunea victimei nu este una ilicită?

Cum s-a ajuns la necesitatea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la chestiunea de drept în discuție?

Prin Sentința penală nr. 65/17.04.2015 a Judecătoriei Sighișoara, pronunțată în Dosarul nr. 1.804/308/2014, inculpatul G.J.L. a fost condamnat la 1 an și 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă și la 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita legală. S-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an și 3 luni închisoare și s-a suspendat condiționat executarea pedepsei, pe un termen de încercare de 3 ani și 3 luni.

În baza dispozițiilor art. 25, 86 și 397 din Codul de procedură penală, raportate la art. 1.357 și următoarele din Codul civil, a fost obligat inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea Comercială C. Asig - S.A., să plătească părții civile M.M.P. suma de 200.000 euro, cu titlu de daune morale, din care se va deduce suma de 7.000 lei, și, respectiv, suma de 750 euro lunar, cu titlu de rentă viageră, începând cu data de 17.02.2013 și până la încetarea stării de invaliditate, iar părților civile M.P. și M.M. suma de câte 30.000 euro, pentru fiecare, cu titlu de daune morale, fiind respinse restul pretențiilor civile. Totodată, a fost obligat inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea Comercială C. Asig - S.A., la plata sumei de 78.926,17 lei plus dobânda legală, începând cu data externării părții civile M.M.P. și până la data plății efective, cu titlu de daune materiale către partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Ca situație de fapt, instanța de fond a reținut că, la data de 17.02.2013, în jurul orelor 03:13, inculpatul G.J.L. conducea autoturismul marca Ford pe D.J.134, în sensul de deplasare spre satul Jac, fiind însoțit de pasagerii M.M.P., pe scaunul din dreapta față, și M.I.C., pe bancheta din spate, toți trei aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Partea carosabilă era uscată, iar vizibilitatea era redusă, în condițiile rulării pe timp de noapte, în zonă neexistând iluminat public.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...