Legestart nr. 4/2014

Ce intră în pensia de serviciu?
de Eugen Staicu

24 aprilie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: pensie serviciu

Instanța și-a pus această întrebare în momentul când a trebuit să judece dosarul prin care reclamantul a solicitat să i se plătească un ajutor egal cu două salarii ale funcției de bază, pentru fiecare an rămas până la limita de vârstă de pensionare, începând cu data trecerii în rezervă din motive medicale, după ce a avut calitatea de militar-jandarm.

Vedeți mai jos care a fost soluția dată de ÎCCJ prin hotărârea prealabilă pronunțată.

Tribunalul Vrancea a admis acțiunea, reținând că Legea nr. 119/2010, care reglementează sistemul public de pensii, nu mai reglementează sintagma "cu drept la pensie de serviciu", ca o consecință a unei necorelări a termenilor folosiți în actele normative în materie. Operațiunea de interpretare a acestei noțiuni trebuie să se facă însă prin raportare la cadrul general în materia pensiilor, respectiv art. 51 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, care reglementează: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...