Legestart nr. 10/2014

Răspunderea penală a persoanei juridice și a persoanei fizice: Infracțiunile pedepsite cu închisoare sau amendă
de Eugen Staicu

14 octombrie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: raspundere penala

Potrivit art. 135 din Codul penal, persoana juridică, cu excepția statului și a autorităților publice, răspunde penal pentru infracțiunile săvârșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice, dar răspunderea acesteia nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a contribuit la săvârșirea aceleiași fapte.

Pentru persoana juridică, pedeapsa principală este amenda, la care se pot adăuga pedepse complementare - dizolvarea, suspendarea activității, închiderea unor puncte de lucru, interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice, plasarea sub supraveghere judiciară și celelalte, astfel cum sunt prevăzute prin art. 136 din Codul penal.Gestiunea frauduloasă, prin pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, iar acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Față de aceste câteva repere din Codul penal, reglementările specifice, pe domenii, stabilesc infracțiunile de care sunt pasibile persoanele fizice răspunzătoare din cadrul persoanei juridice.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...