Legestart nr. 9/2017

Debitori insolvabili și anularea creanțelor
de Mihai Sintescu

29 septembrie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: Modificări legislative

În serialul nostru privind modificările la Codul de procedură fiscală, notăm mai jos noutăți privind modalități particulare de stingere a creanțelor fiscale. Modificările și completările au fost introduse prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, în vigoare din data de 3 septembrie, publicată în Monitorul Oficial nr. 708/2017.

Ce face fiscul în caz de insolvabilitate?

A fost reglementat expres faptul că în analiza insolvabilității unui debitor intră cumulativ atât veniturile acestuia cât și bunurile urmăribile. În situația în care veniturile și bunurile urmăribile ale debitorului au o valoare mai mică decât obligațiile fiscale de plată, organul fiscal comunică debitorului procesul-verbal de insolvabilitate.

În plus, se reglementează categoriilor de debitori care nu au venituri sau bunuri urmăribile prin corelare cu pragul pentru valoarea bunurilor care nu se sechestrează (acestă valoare este mai mică de 1% din valoarea obligațiilor de plată în cazul în care valoarea obligațiilor de plată este peste 500.000 lei).

Potrivit modificării aduse de O.G. nr. 30, este insolvabil fără venituri sau bunuri și debitorul care are bunuri și venituri dar valoarea acestora este mai mică de 1% din valoarea obligațiilor de plată în cazul în care valoarea obligațiilor de plată depășește 500.000 lei.

Astfel, în noua redactare, se prevede că este insolvabil debitorul ale cărui venituri și/sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligațiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile. În acest sens, organul fiscal comunică debitorului procesul-verbal de insolvabilitate.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...