Legestart nr. 11/2014

Care sunt infracțiunile contra familiei și cum sunt ele pedepsite?
de Mădălina Moceanu

11 noiembrie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: pedespe

Noul cod penal (denumit în continuare noul C. pen.), ce a intrat in vigoare de la data de 01 februarie 2014, a adus o serie de modificări și noutăți față de legislația anterioară (vechiul Cod penal din 1968), printre aceste noutăți numărându-se și unele în materia infracțiunilor contra familiei.

"Infracțiunile contra familiei" sunt cuprinse în noul C. pen.-Partea Specială în Titlul VIII, Cap. II, art. 376-380; aceste infracțiuni sunt următoarele: bigamia;incestul;abandonul de familie;nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului;împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

Observăm în capitolul consacrat infracțiunilor contra familiei, includerea, în plus față de incriminările precedente existente în vechiul Cod penal, a infracțiunii de incest, precum și a unei noi incriminari - împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu. Aceasta a reprezentat o necesitate, în condițiile creșterii alarmante a ratei abandonului școlar de către elevi de vârstă tot mai mică.

În articolul de față ne-am propus să prezentăm doar o parte din infracțiunile contra familiei, și anume vom prezenta câteva aspecte legate de infracțiunile de abandon de familie, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului și împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...