Legestart nr. 10/2014

Ce ajutoare și facilități acordă statul pentru angajatori și în ce condiții?
de Eugen Staicu

16 octombrie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: HR & Muncă

În intenția de a reduce șomajul, statul oferă pentru angajatori o serie de facilități, care sunt reglementate prin dispozițiile din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Formare profesională

Subvenții la cheltuielile de formare profesională. Angajatorul care organizează cursuri de formare profesională pentru angajații săi poate primi, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o sumă reprezentând 50% din cheltuieli.

Angajatorul trebuie să aibă aceste cursuri cuprinse în planul annual de formare profesională, iar cursurile trebuie să fie derulate furnizori de servicii de pregătire profesională autorizați.

Programul trebuie să acopere cel mult 20% din personalul angajat, iar ajutorul de la bugetul asigurărilor pentru șomaj se acordă o singură dată în cursul unui an calendaristic.

Angajatorul este obligat să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregătire profesională, pentru care s-a acordat ajutorul, cel puțin un an de la data acordării sumei. În caz contrar:

- va trebui să restituie, în totalitate, subvenția acordată pentru fiecare persoană, plus dobânda de referință în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților, anterior termenului de cel puțin 18 luni de la data încheierii;

- nu mai poate beneficia de subvenții o perioadă de doi ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale persoanelor respective.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...