Legestart nr. 8/2014

Ce trebuie să știm despre divorțul pe cale administrativă sau realizat la notar?
de Mădălina Moceanu

18 august 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Referințe articol: Juridic

O cititoare a formulat recent pe Forumul LegeStart următoarea întrebare: "Cât de practic este divorțul administrativ? Am citit că se poate face și la starea civilă? Sunt rezidentă în Italia de șase ani, nu avem copii și alte bunuri de împărțit. Soțul a rămas în Galați în tot acest timp, deci suntem separați de șase ani. Cum să procedez? (...)".

În acest articol prezentăm câteva aspecte legate de divorțul prin acordul părților pe cale administrativă sau prin procedura notarială, raspunzând astfel, în mod indirect, și cititoarei noastre.

Atât divorțul prin acordul părților pe cale administrativă, cât și cel prin procedura notarială au fost introduse pentru prima oară în legislația românească odată cu intrarea în vigoare a noului Cod civil, adică de la data de 01.10.2011.

Potrivit art. 373 lit. a din Codul civil, divorțul poate avea loc prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț.

Ce trebuie să înțelegem prin divorț pe cale administrativă si prin divorț realizat prin procedură notarială?

Divorțul pe cale administrativă se adresează persoanelor care au ca obiectiv principal desfacerea căsătoriei, ambii soți fiind de comun acord cu acesta și nefiind implicați copii minori. Reținem că procedura administrativă se limitează numai la divorț.

Divorțul prin procedură notarială se adresează oricărui cuplu, atât cel fără copii, cât și cel în urma căruia au rezultat copii minori. Spre deosebire de procedura administrativă, în cadrul divorțului prin procedură notarială părțile, prin acordul lor bilateral, pot să reglementeze toate aspectele pe care le implică desfacerea căsătoriei, atât cele ale divorțului, cât și cele referitoare la copii sau la efectele patrimoniale care rezultă din divorțul respectiv.

Cât de practic este divorțul administrativ/realizat prin procedura notarială? Ce avantaje aduce un astfel de divorț?

În ceea ce privește partea "practică" a unor astfel de proceduri (divorțul prin acordul părților pe cale administrativă și cel prin procedura notarială), subliniem faptul că, în cazul acestora, soluționarea divortului este una mai rapidă decât în cazul soluționării divorțului pe calea instanțelor de judecată.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...