Dispoziții generale | Ordonanță 26/2000

Acesta este un fragment din Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
CAPITOLUL II Înființarea asociațiilor și a fundațiilor

CAPITOLUL I Dispoziții generale Reviste (1)

Art. 1. - Jurisprudență (1), Practică judiciară (4)

(1) Persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații ori fundații în condițiile prezentei ordonanțe. Modificări (3), Respingeri de neconstituționalitate (1), Practică judiciară (2), Doctrină (1)

(2) Asociațiile și fundațiile constituite potrivit prezentei ordonanțe sunt persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Respingeri de neconstituționalitate (1), Practică judiciară (3), Reviste (2)

(3) Partidele politice, sindicatele și cultele religioase nu intră sub incidența prezentei ordonanțe. Jurisprudență (1), Practică judiciară (1), Reviste (1), Doctrină (2)

Art. 2. - Practică judiciară (3)

Prezenta ordonanță are ca scop crearea cadrului pentru:

a) exercitarea dreptului la liberă asociere;

b) promovarea valorilor civice, ale democrației și statului de drept; Practică judiciară (1)

c) urmărirea realizării unui interes general, local sau, după caz, de grup; Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (1)

d) facilitarea accesului asociațiilor și fundațiilor la resurse private și publice; Modificări (2), Respingeri de neconstituționalitate (1)

e) parteneriatul dintre autoritățile publice și persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial;

f) respectarea ordinii publice. Practică judiciară (1)

Art. 3. - Practică judiciară (1)

Actele juridice de constituire a asociațiilor și fundațiilor, încheiate în condițiile prezentei ordonanțe, sunt guvernate de legea civilă.

Acesta este un fragment din Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...