Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare - CNCAN

Norma fundamentală de securitate radiologică din 24.01.2000

Modificări (2), Referințe (4)

În vigoare de la 29 august 2000 până la 24 iunie 2018

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

CAPITOLUL I SCOP ȘI DEFINIȚII

Art. 1. -

Prezentele norme stabilesc cerințele referitoare la asigurarea securității radiologice a personalului expus profesional, a populației și a mediului, potrivit prevederilor Legii nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță a activităților nucleare, republicată.

Art. 2. -

Termenii și expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în anexele nr. 1 și 3.

CAPITOLUL II DOMENIUL DE APLICABILITATE

Art. 3. -

(1) Prezentele norme se aplică practicilor care implică riscul expunerii la radiații ionizante provenite de la:

a) surse artificiale;

b) surse naturale, în cazul în care radionuclizii sunt sau au fost procesați în vederea folosirii proprietăților lor de substanțe radioactive, fisionabile sau fertile;

c) echipamente electrice care, operând la o diferență de potențial de peste 5 kV, generează asemenea radiații.

(2) Prezentele norme se aplică de asemenea activităților care implică prezența surselor naturale de radiații în alte situații decât cele prevăzute la al. (1), lit. b) și care conduc la o creștere semnificativă a expunerii lucrătorilor sau a persoanelor din populație.

(3) Prezentele norme se aplică de asemenea intervențiilor în caz de urgențe radiologice, precum și în cazul expunerilor remanente ulterioare unei urgențe radiologice, sau unei practici ori activități profesionale vechi ori desfășurate în trecut.

Art. 4. -

Prezentele norme nu se aplică în cazul:

a) expunerilor datorate radonului în locuințe;

b) expunerilor datorate fondului natural de radiații;

c) practicilor prevăzute la art. 3, alin (1), lit. a) și b) care implică utilizarea de materiale pentru care sunt îndeplinite cerințele de excludere din anexa nr. 2.

CAPITOLUL III AUTORIZAREA PRACTICILOR

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...