Revista Romana de Jurisprudenta nr. 4/2017

12. Respectul datorat persoanei decedate. Deshumare pentru reînhumarea într-un alt cimitir. Divergență între persoanele obligate să dispună cu privire la înmormântare. Pronunțarea unei hotărâri prin care instanța să autorizeze deshumarea
de Silviu-Dorin Șchiopu

31 octombrie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Respect owed to the deceased. Exhumation on the purpose of reburial in another cemetery. Divergence among the persons obliged to dispose in relation to the burial. Pronouncement of a judgement through which the court would authorize the exhumation

Abstract

Although the surviving spouse and the deceased's son, claiming that the moral thing is that the deceased should be close to their family, opposed to the demand of the deceased's mother, brother and daughter, efficiency was given to requests of the latter ones, who had proved that they were taking care more of the grave, of the necessary commemorations, of the memory of the mentioned deceased. Thus, the court forced the surviving spouse and the deceased's son to agree to the exhumation and to the reburial, otherwise, the pronouncement would replace their agreement.

Rezumat

Deși soțul supraviețuitor și fiul defunctei, susținând că moral este ca defuncta să fie aproape de familia lor, s-au opus cererii mamei, fratelui și fiicei defunctei, s-a dat eficiență solicitărilor acestora din urmă, care au dovedit că se ocupă mai mult de mormânt, de pomenirile necesare, de memoria defunctei în consecință. Astfel, instanța a obligat soțul supraviețuitor și fiul defunctei să-și dea acordul pentru exhumare și pentru reînhumare, în caz contrar hotărârea ținând loc. de acord al acestora.

- C. civ. din 2009: art. 78 și art. 80 alin. (2)

- Legea nr. 102/2014: art. 2 alin. (1) și art. 17 alin. (1)

(Judecătoria Craiova, sentința civilă nr. 3752 din 9 martie 2016, nepublicată, trimisă, în rezumat și cu comentariu, de asist. univ. drd. Silviu-Dorin Șchiopu*)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova la data de 11 mai 2015, reclamanții B.A., B.I.V. și M.D., în contradictoriu cu pârâții B.C. și B.R., au solicitat autorizarea de către instanța de judecată a deshumării defunctei B.L.M., decedată la data de 25 decembrie 2007 în Craiova și înhumată în cimitirul de pe strada B. din municipiul Craiova.

În motivarea cererii în fapt au arătat că în data de 25 decembrie 2015 a decedat fiica, mama, respectiv, sora reclamanților în municipiul Craiova, la domiciliul său. Au mai arătat că defuncta împreună cu familia a locuit vis-a-vis de cimitirul de pe strada B., iar în acele momente au fost de acord ca trupul neînsuflețit al defunctei să fie înmormântat în acel cimitir.

Au învederat că, deși pârâții nu fost interesați de cum arată mormântul sau măcar să-i aprindă o lumânare răposatei, nu și-au dat consimțământul ca defuncta să fie deshumată și reînhumată în localitatea Nădlac, unde locuiesc mama și fiica defunctei și unde fratele defunctei vine periodic și unde ar avea cine să întrețină mormântul. Au mai precizat că mama defunctei a ridicat un cavou în cimitirul din localitatea Nădlac pentru a o putea duce și reînhuma pe fiica sa.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...