Procedură privind încheierea unei adopții


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă

sau autentifică-te

  •  

ÎNCHEIEREA UNEI ADOPȚII

Potrivit art. 451 din Codul civil republicat, adopția este operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului.

PERSOANELE CARE POT ADOPTA

Pot adopta numai persoanele care:

- au capacitate deplină de exercițiu;

- sunt cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să îl adopte;

- adoptatorul sau familia adoptatoare îndeplinește garanțiile morale și condițiile materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului.

Pentru motive temeinice, instanța judecătorească poate încuviința adopția chiar dacă diferența de vârstă dintre adoptat și adoptatori este mai mică de 18 ani, dar în nici o situație, mai puțin de 16 ani.

Persoana majoră poate fi adoptată numai dacă adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o în timpul minorității sale.

Adopția se încheie numai dacă aceasta este în interesul superior al copilului. Copilul poate fi adoptat până la împlinirea vârstei majoratului civil.

În cadrul procedurii de adopție se iau măsurile necesare pentru ca frații să fie încredințați împreună. Încredințarea separată a fraților în vederea adopției, precum și adopția acestora de către persoane sau familii diferite se pot face numai dacă acest lucru este în interesul lor superior.

Interdicții:

- adopția între frați este interzisă

- adopția a doi soți sau foști soți de către același adoptator sau familie adoptatoare, precum și adopția între soți sau foști soți sunt interzise

- persoanele cu boli psihice și handicap mintal nu pot adopta;

- două persoane de același sex nu pot adopta împreună;

- nu poate fi adoptat copilul ai cărui părinți firești nu au împlinit 14 ani.

CONSIMȚĂMÂNTUL LA ADOPȚIE

Persoanele care trebuie să consimtă la adopție sunt următoarele:

..........


În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...