Art 262 Răspunderea penală | Codul Muncii

Acesta este un fragment din Codul Muncii din 2003. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Răspunderea juridică - Răspunderea penală -
Art. 262.
- Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (1), Comentarii expert (1)

Neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

Acesta este un fragment din Codul Muncii din 2003. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Comentarii expert:

Neexecutarea reintegrării în muncă - Costel Gilca
Conform art. 80 alin. (2) din Codul muncii „la solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere”, ceea ce presupune reintegrarea salariatului în funcția deținută anterior.
Reintegrarea în muncă reprezintă restabilirea situației de fapt și de drept și, sub acest aspect, ea este la dispoziția celor care au fost părți în litigiul de muncă. Astfel, în cazul în care persoana în cauză dorește să execute hotărârea organului jurisdicțional și să reia activitatea în virtutea aceluiași contract de muncă, prezentându-se în acest scop la unitate, iar unitatea nu se opune, reintegrarea în muncă se realizează pur și simplu. Dimpotrivă, dacă unitatea se opune, reintegrarea în muncă urmează a se realiza prin executarea silită a hotărârii, cu posibilitatea obligării la daune.
[ Mai mult... ]

Pot fi de interes:

Codul Muncii:
Art 252 Răspunderea disciplinară
Art 253 Răspunderea patrimonială
Art 254 Răspunderea patrimonială
Art 255 Răspunderea patrimonială
Art 256 Răspunderea patrimonială
Art 257 Răspunderea patrimonială
Art 258 Răspunderea patrimonială
Art 259 Răspunderea patrimonială
Art 260 Răspunderea contravențională
Art 261 Răspunderea penală
Art 262 Răspunderea penală
Art 263 Răspunderea penală
Art 264 Răspunderea penală
Art 265 Răspunderea penală
Art 266 Dispoziții generale
Art 267 Dispoziții generale
Art 268 Dispoziții generale
Art 269 Competența materială și teritorială
Art 270 Reguli speciale de procedură
Art 271 Reguli speciale de procedură
Art 272 Reguli speciale de procedură
Reviste:
Neîndeplinirea de către angajator a obligației de reintegrare a salariatului pe postul deținut anterior concedierii, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă
;
se încarcă...