Universul Juridic nr. 11/2017

Afaceri guvernamentale și controlul parlamentar, în perioada interbelică și în primul pătrar al sec. XXI, în România (I)
de Marin Voicu

14 noiembrie 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Afacerea "SKODA" - 1930 și controlul parlamentar - 1934(1)

I. Contractul nr. 6.102 încheiat de Guvern, prin MApN cu Uzinele "SKODA" - Praga, la 17.03.1930

1. Obiectul contractului l-a constituit achiziționarea de baterii de tunuri (antiavioane/obuze) de tipul celor livrate Iugoslaviei în 1928-1930 și Cehoslovaciei, precum și a furniturilor aferente (accesoriile).

Contractul s-a încheiat pe cadrul ofertei făcută de "SKODA", având clauze similare cu cel, în curs de executare, încheiat cu Iugoslavia, dar și cu anumite clauze diferite, vizând termenele de plată, nivelul prețurilor, dobânzile și garanțiile contractuale.

2. Ulterior, în baza unor mașinațiuni frauduloase, prețurile au fost majorate substanțial, Statul Român fiind prejudiciat cu suma de 1,5 miliarde de lei".

II. Raportul Comisiei parlamentare de anchetă, înființată în mai 1934, Editura "Monitorul Oficial" și Imprimeriile Statului - 1934

EXTRASE DIN RAPORT:

"1. Adunarea Deputaților. Comisiunea de anchetă parlamentară în afacerea SKODA

Domnilor membri,

Comisiunea de anchetă parlamentară în afacerea SKODA instituită prin votul ambelor Corpuri legiuitoare, și-a început lucrările din ziua de 12 mai 1934. În aceasta ședință, plenul Comisiunii mi-a făcut onoarea de a mă alege raportor general.

Rezultatul cercetărilor, lungi și laborioase, ale acestei anchete, le-am rezumat în alăturatul raport, pe care am onoarea a vi-l supun dumneavoastră spre a-l examina și a-l adopta pentru a fi înaintat plenului Adunării. (Raport general, Aurelian Bentoiu).

2. Introducere:

Există prejudiciu?

1. Prețurile

2. Calitatea materialului

3. Problema apărării și industria națională

3. Obiectul anchetei

În ordinea de zi a Camerei Deputaților, prin care s-a instituit ancheta, s-au fixat obiectivele precise ale cercetării.

Acestea sunt:

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...