Ministerul Sănătății - MS

Ghidul pentru diagnosticul și tratamentul hipertiroidismului clinic manifest din 18.10.2010

Modificări (...), Referințe (1)

În vigoare de la 30 noiembrie 2010

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

Hipertiroidismul este un sindrom clinic și biochimic determinat de excesul de hormoni tiroidieni liberi la nivelul receptorilor tisulari responsivi; reprezintă una din cele mai frecvente patologii endocrine.

Cauzele hipertiroidismului pot fi:

- Gușa toxică difuză (boala Basedow-Graves)

- Gușa multinodulară hipertiroidizată

- Adenomul toxic tiroidian

- Tiroidita subacută virală

- Tiroidita silențioasă, inclusiv tiroidita limfocitară și post partum

- Tireotoxicoza TSH dependentă și tireotoxicoza paraneoplazică

- Ingestia de hormoni tiroidieni

Diagnostic clinic

Simptomele și semnele hipertiroidismului (tireotoxicoză) sunt prezentate în toate cărțile de specialitate. Un pacient poate prezenta toate sau doar unele dintre acestea în funcție de severitatea și durata bolii. La pacienții vârstnici tabloul clinic este de obicei diferit de cel clasic, predominând scăderea în greutate și depresia - hipertiroidism "apatic". La vârstnici, patologia cardiovasculară este frecventă, aceștia putându-se prezenta cu fibrilație atrială și agravarea afectării cardiace preexistente.

Diagnostic paraclinic

Este esențial ca orice suspiciune clinică de tireotoxicoză să fie confirmată sau infirmată de teste biochimice, înainte de instituirea tratamentului.

Cel mai important test biochimic este dozarea TSH-ului.

Primul pas în diagnosticul hipertiroidismului este dozarea TSH folosind un test cu sensibilitate < 0.02 mU/L (recomandare B)
În cazul pacienților cu suspiciune de hipertiroidism, decelarea unei valori subnormale a TSH impune dozarea FT4 (recomandare B)
În cazul pacienților cu valoare subnormală a TSH și valoare normală a FT4 este necesară dozarea T3 pentru a identifica situațiile de tireotoxicoza -T3 (recomandare B)
Coexistența hipertiroidismului cu o afecțiune extratiroidiană poate avea ca rezultat un FT3 "aparent normal" (recomandare B)

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...