Ministerul Sănătății - MS

Ghidul pentru diagnostic și tratament în boala Cushing din 18.10.2010

Modificări (...), Referințe (1)

În vigoare de la 30 noiembrie 2010

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

A. DIAGNOSTIC

Definiție

1. Boala Cushing definește totalitatea manifestărilor clinice consecutive hiperstimulării corticosuprarenalei cauzată de secreția excesivă și autonomă de ACTH de la nivelul unui adenom hipofizar.

Boala Cushing reprezintă cea mai frecventă formă a sindromului Cushing (aproximativ 70% dintre cazuri). Afecțiunea este mai frecventă la femei (raport femei/bărbați = 5-8/1). Vârsta medie a diagnosticului este 20-40 ani.

Majoritatea adenoamelor hipofizare secretante de ACTH sunt microadenoame (diametrul maxim < 10 mm; 80-90%). Sub 10% sunt macroadenoame (diametrul maxim >= 10 mm), frecvent invazive și cu extensie extraselară. Adenomul hipofizar secretant de ACTH malign este extrem de rar.

Criterii de diagnostic

A. Criterii clinice: orientative. Obezitate centripeta/vergeturi roșii-violacee/ facies pletoric/fragilitate vasculară cu petesii și echimoze la traume minime/miopatie proximală/fractură vertebrală de fragilitate/sindrom de heterosexualizare/HTA/depresie

În categoria pacienților susceptibili se încadrează:

pacienți cu obezitate, depresie, diabet zaharat tip II, HTA, tulburări menstruale, osteoporoză secundară
pacienți cu afecțiuni discordante cu vârsta (osteoporoză, hipertensiune arterială)
copiii supraponderali cu hipotrofie staturală
pacienții cu masă suprarenaliană de tip incidentalom
pacienți cu simptome și semne clinice multiple și progresive ca evolutivitate care ar putea fi sugestive pentru excesul de glucocorticoizi

B. Dozări hormonale în ser sau/și urină: precizează diagnosticul pozitiv.

1. cortizol liber urinar (cel puțin două recoltări diferite), bazat pe anticorpi specifici sau prin HPLC. Se realizează din urină/24 ore conservată la rece (dar fără congelare).

2. 17-hidroxicorticosteroizi urinari, prin metoda Porter Silber - indică metaboliții cortizolului, dar și ai unor mineralocorticoizi.

3. testul de supresie overnight cu 1 mg de dexametazonă, cu dozare de cortizol seric.

4. testul de supresie cu 2 mg de dexametazonă/zi, 48 ore (în anumite situații), cu dozare cortizol seric și/sau cortizol liber urinar sau 17 hidroxicorticoizi urinari

5. cortizolul seric nocturn (la miezul nopții), cu cateter intravenos pus seara și pacient spitalizat minimum 48 ore

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...