Art 68 Pensia de invaliditate | Lege 263/2010

Acesta este un fragment din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
CAPITOLUL IV Pensii - SECȚIUNEA a 3-a Pensia anticipată parțială -
Art 67 Pensia anticipată parțială
Art 69 Pensia de invaliditate

CAPITOLUL IV Pensii - SECȚIUNEA a 4-a Pensia de invaliditate -
Art. 68.
- Puneri în aplicare (1), Respingeri de neconstituționalitate (1), Practică judiciară (18), Reviste (3)

(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza: Modificări (1), Practică judiciară (2), Reviste (2)

a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii; Practică judiciară (3)

b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA; Practică judiciară (3)

c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca. Practică judiciară (6), Reviste (1)

(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condițiile prevăzute la alin. (1), și persoanele care se află în situațiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) și g). Modificări (1), Practică judiciară (2), Reviste (1)

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. a), și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale. Practică judiciară (2), Reviste (2)

(4) Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă. Practică judiciară (5)

Acesta este un fragment din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...