Ministerul Sănătății - MS

Anexele nr. 1-25 la Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.223/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea neurologie

Modificări (...), Referințe (1)

În vigoare de la 29 octombrie 2010

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

ANEXA Nr. 1

GHID DE DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ÎN DEMENȚE

Acest ghid a fost redactat de către un colectiv de specialiști* din Societatea de Neurologie din România și din Societatea Alzheimer, a fost aprobat în adunarea generală a Societății de Neurologie din România în data de 12 mai 2007 și a fost agreat de către Asociația Psihiatrică Română și Societatea de Medicină Legală din România.

În urma dezbaterilor din Adunarea generală a Societății de Neurologie din 15 mai 2009, s-au adoptat cu unanimitate de voturi modificările impuse de actualizarea acestui ghid, care se regăsesc în forma prezentă.

* Colectivul de redactare a ghidului:

Ovidiu Băjenaru1, Bogdan O. Popescu1, Cătălina Tudose2

1 - Catedra de Neurologie S.U.U.B., Facultatea de Medicină, U.M.F. "Carol Davila".

2 - Catedra de Psihiatrie, Facultatea de Medicina, U.M.F. "Carol Davila"

@ Criteriile McKeith pentru diagnosticul demenței cu corpi Lewy au fost modificate față de varianta publicată inițial a ghidului, în acord cu o variantă revizuită mai recentă a acestor criterii.

GHID DE DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ÎN DEMENȚE

Marea majoritate a demențelor constituie o clasă de afecțiuni neurodegenerative caracterizate prin alterarea persistentă și progresivă a funcțiilor cognitive, cu evoluție către invaliditate și moarte prematură. Din punct de vedere semiologic însă, demența reprezintă un sindrom clinic caracterizat printr-o deteriorare cognitivă globală, care implică un declin față de nivelul anterior de funcționare și care asociază o gama larga de simptome psihice, psihologice și comportamentale. Funcțiile cognitive afectate în mod obișnuit în demențe sunt: memoria, capacitatea de învățare, atenția, orientarea, calculul, limbajul, gândirea și judecata. Aceste tulburări ale funcțiilor cognitive sunt uneori precedate și aproape întotdeauna însoțite de tulburări ale controlului emoțional, modificări ale personalității, sau simptome psihiatrice (apatie, depresie, tulburări psihotice) și tulburări comportamentale.

Demențele sunt afecțiuni frecvente, incidența celor degenerative crescând cu vârsta, astfel încât peste 65 de ani circa 10% din populație este afectată.

Din punct de vedere al etiologiei, demențele reprezintă un grup heterogen de afecțiuni neurologice sau sistemice cu afectare a sistemului nervos central, însă trebuie precizat că formele de departe cele mai întâlnite sunt (1): demența de tip Alzheimer, demența vasculară, demența din a-sinucleinopatii (demențele cu corpi Lewy și demența asociată bolii Parkinson) și formele mixte (de exemplu boala Alzheimer asociată cu boală cerebro-vasculară sau boală Alzheimer asociată cu demență cu corpi Lewy). Celelalte forme de demență (alte boli neurodegenerative care asociază demență, boli inflamatorii/infecțioase, boli metabolice, boli neoplazice) sunt rare, reprezentând sub 10% din numărul cazurilor de demență. Cu toate acestea, respectarea protocolului de diagnostic și identificarea etiologiei sunt esențiale, întrucât anumite forme de demență (de exemplu din hipotiroidism sau deficitul de tiamină, sau cele care maschează afecțiuni psihiatrice, cum ar fi tulburări depresive majore, sindroame de dependență față de substanțe) sunt reversibile cu un tratament adecvat, ca și alte afecțiuni neurologice grave care prezintă un un tablou clinic de demență (de exemplu tumori maligne, hidrocefalie internă normotensivă, hematoame cronice intracraniene sau SIDA) care implică tratamente curative sau paleative specifice.

Tabelul 1 prezintă cele mai importante afecțiuni care se manifestă clinic prin demență.

Tabelul 1.  Tipuri de demență (clasificare etiologică și evolutivă).

Demențe permanente și progresive Demențe permanente de obicei neprogresive Demențe parțial sau complet reversibile
Boala Alzheimer Demența post-traumatică Demențele toxice și medicamentoase (alcoolul, monoxid de carbon, plumb, mercur, mangan, pesticide, trihexifenidil, barbiturice, antidepresive triciclice, litiu, digitală, cocaina, etc.)
Demența vasculară (multiinfarct, infarct strategic, boala Binswanger, CADASIL, etc.) Demența post-anoxică Demențele cauzate de infecții (meningite, encefalite, tuberculoză, parazitoze, neuroborelioza)
Demența asociată bolii Parkinson Hidrocefalia internă normotensivă
Demența cu corpi Lewy Hematomul subdural
Forme mixte* Tumorile cerebrale
Boala Huntington Boala Wilson
Demența fronto-temporală Afecțiunile metabolice (insuficiență renală cronică, demența de dializă, insuficiență hepatică, hipoglicemia cronică)
Boala Hallervorden-Spatz Afecțiunile endocrine (hipotiroidia, sindromul Cushing)
Paralizia supranucleară progresivă Afecțiunile autoimune (LES cu vasculită asociată)
Scleroză multiplă Afecțiuni carențiale (sindromul Wernicke-Korsakov, pelagra, carența de vitamină B12 și folat)
Complexul SIDA-demență Sindroame paraneoplazice (encefalită limbică)
Neurosifilisul (Paralizia generalizată progresivă)
Boala Creutzfeldt-Jakob

* Cea mai frecventă formă mixtă este boala Alzheimer asociată cu boală cerebrovasculară, urmată de asocierea boală Alzheimer cu demența cu corpi Lewy

Pentru practica medicală curentă considerăm utilă și clasificarea de mai jos care se referă la orientarea diagnosticului, funcție de datele clinice și explorările uzuale obținute la examenul clinic curent la patul bolnavului sau în cabinetul de consultații (modificat după 2):

I. Boli în care demența este asociată cu semne clinice și de laborator ale altor afecțiuni medicale:

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...