Anexele nr 1 20 la Ordinul ministrului sănătății nr 1216/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea gastroenterologie | Anexă

Acesta este un fragment din Anexele nr. 1-20 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.216/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea gastroenterologie. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma completă
  •  

ANEXA Nr. 1

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)

Importanță: afecțiune frecventă. După unele studii cea mai frecventă afecțiune întâlnită în ambulator. 10% din populație ar avea arsuri retrosternale zilnic iar 15% cel puțin o dată pe săptămână. Obezitatea, hernia hiatală și graviditatea sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea BRGE.

Definiție: Totalitatea simptomelor clinice și/sau modificările morfologice induse de refluxul gastroesofagian. BRGE cuprinde toate situațiile în care refluxul gastroesofagian produce simptome supărătoare și/sau complicații. Această din urmă definiție a fost necesară deoarece astăzi BRGE este concepută ca un set de sindroame care cuprinde manifestări esofagiene și extraesofagiene (Tabelul I).

Tabelul I.

Sindroame Entități clinice
Sindroame esofagiene
simptomatice Sindromul tipic de reflux
Sindromul durerii precordiale
cu leziuni esofagiene Esofagita de reflux
Esofagul Barret
Stricturile esofagiene post reflux
Adenocarcinomul esofagian
Sindroame extraesofagiene
asociere stabilită cu refluxul Tusea de reflux
Laringita
Astmul
Eroziunile dentar
asociere bănuită (propusă) Faringita, sinuzita, fibroza pulmonară idiopatică, otita medie recurentă

Severitate: depinde de severitatea, frecvența și persistența simptomelor. Sunt descrise forme ușoare: simptomele nu afectează activitatea pacienților,au intensitate mică- moderată și apar episodic: mai puțin de 3 episoade pe săptămână. Formele medii și grave se caracterizează prin apariția frecventă (mai mult de 3 ori pe săptămână sau zilnic), intensitatea simptomelor apreciabilă, apariția nocturnă cu răsunet asupra calității vieții, împiedică randamentul activității.

Manifestări clinice:

BRGE cu manifestări esofagiene: arsură retrosternală (pirozis) cel mai frecvent simptom (75% din cazuri), regurgitări acide, disfagia denotă de regulă complicații (stenoză), dureri (ulcer esofagian)

BRGE cu manifestări cardiace (durere anginoasă de origine esofagiană - non cardiac chest pain) durere retrosternală cu caracter anginos dar apariție ades postprandial și în timpul unor eforturi ce implică creșterea presiunii abdominale (aspirat,săpat în grădină etc).

BRGE cu manifestări pulmonare: tuse seacă (la nefumători), persistentă, astm bronșic, răgușeală, sforăit nocturn, eroziuni dentare, fibroză pulmonară (probabil la unele cazuri cu reflux dovedit).

Diagnostic

Analiza manifestărilor clinice.

Endoscopia: necesară:

- în prezența semnelor de alarmă: anemie, hemoragie, scădere din greutate, durere, disfagie, vârsta peste 50 ani nu constituie singură un criteriu de investigare endoscopică

- în formele severe, rezistente la tratament

Endoscopia face diagnosticul:

- esofagitei:consecința morfopatologică a refluxului gastro-esofagian. Formele endoscopice de esofagită se clasifică după sistemul Los Angeles (LA): LA clasa A: denudări sun 5 mm localizate strict pe pliuri; LA clasa B: denudări mai mari de 5 mm localizate strict pe pliu. LA clasa C: cel puțin o denudare coboară între pliuri,denudările nu acoperă mai mult de 75% din circomferință; LA clasa D: ca și C dar leziunile depășesc 75% din circomferință.

- complicațiilor refluxului sau esofagitei: stenoze, ulcere esofagiene, esofag Barrett, cancer esofagian

..........


Acesta este un fragment din Anexele nr. 1-20 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.216/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea gastroenterologie. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Anexă:
Anexele nr 1 20 la Ordinul ministrului sănătății nr 1216/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea gastroenterologie
Boala de reflux gastro esofagian (BRGE)
Cancerul colorectal (CCR)
CANCERUL GASTRIC
Ciroza biliară primitivă
Diagnosticul CBP Schema 1
GASTRITELE ACUTE
GASTRITELE CRONICE
Ghiduri terapeutice pentru tratamentul antiviral la pacienții adulți cu hepatită cronică virală B, C și D, precum și la pacienții cu ciroză hepatică de etiologie virală B, C și D
HEPATITA VIRALĂ B HEPATITA ACUTĂ CU VHB
HEPATITA CRONICĂ CU VHB
;
se încarcă...