Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

PARTEA SPECIALĂ - Infracțiuni contra siguranței publice -
CAPITOLUL II
Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice Legislație conexă (2), Reviste (1)

Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat

Art. 334. - Jurisprudență, Reviste (5), Doctrină (7), Librăria Indaco (2)

(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Admiteri hotărâri prealabile (1), Admis recurs în interesul legii (1), Jurisprudență, Reviste (11), Doctrină (1), Comentarii expert (1)

(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Reviste (2), Doctrină (1)

(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituționalitate (2), Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Art. 335. - Jurisprudență, Reviste (3), Doctrină (7), Comentarii expert (1), Librăria Indaco (3)

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Admiteri hotărâri prealabile (1), Respingeri hotărâri prealabile (1), Admiteri de neconstituționaliate parțială sau cu rezervă de interpretare (1), Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (28), Doctrină (1), Comentarii expert (2)

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Referințe (1), Jurisprudență, Reviste (8), Doctrină (1), Comentarii expert (1)

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Puneri în aplicare (1), Legislație conexă (1), Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Art. 336. - Admiteri hotărâri prealabile (1), Legislație conexă (1), Jurisprudență, Reviste (17), Doctrină (7), Comentarii expert (1), Librăria Indaco (3)

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Puneri în aplicare (1), Admiteri hotărâri prealabile (1), Respingeri hotărâri prealabile (2), Admiteri de neconstituționaliate parțială sau cu rezervă de interpretare (1), Respingeri de neconstituționalitate (7), Referințe (1), Jurisprudență, Reviste (36), Doctrină (1), Comentarii expert (1)

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. Respingeri de neconstituționalitate (3), Jurisprudență, Doctrină (1)

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Respingeri de neconstituționalitate (3), Jurisprudență, Reviste (2), Doctrină (1)

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Art. 337. - Respingeri de neconstituționalitate (2), Legislație conexă (1), Jurisprudență, Reviste (10), Doctrină (7), Comentarii expert (2), Librăria Indaco (2)

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Puneri în aplicare (1), Jurisprudență, Reviste (1)

Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia

Art. 338. - Jurisprudență, Reviste (4), Doctrină (7), Librăria Indaco (2)

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Admiteri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituționalitate (3), Jurisprudență, Reviste (13), Doctrină (1), Comentarii expert (2)

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului. Jurisprudență, Reviste (2), Doctrină (1)

(3) Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când: Referințe (1), Jurisprudență, Reviste (4), Doctrină (1)

a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale; Jurisprudență, Reviste (4)

b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului; Jurisprudență, Reviste (2)

c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;

d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție. Reviste (2)

Împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice

Art. 339. - Doctrină (5), Librăria Indaco (1)

(1) Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea pozițiilor acestora, fără autorizație eliberată de autoritățile competente, de natură să inducă în eroare participanții la trafic ori să îngreuneze circulația pe drumul public se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

(2) Participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic. Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

(4) Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Doctrină (1)

Nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor

Art. 340. - Reviste (2), Doctrină (5), Librăria Indaco (1)

(1) Îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea atribuțiilor de verificare tehnică ori inspecție tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparații sau intervenții tehnice de către persoanele care au asemenea atribuții, dacă din cauza stării tehnice a vehiculului s-a pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Doctrină (1)

(2) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1), s-a produs un accident de circulație care a avut ca urmare vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani. Doctrină (1)

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost săvârșite din culpă, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime. Doctrină (1)

4) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Doctrină (1)

Efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public

Art. 341. - Jurisprudență, Reviste (3), Doctrină (5), Librăria Indaco (1)

(1) Efectuarea unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fără autorizație de construcție eliberată în condițiile legii ori cu încălcarea condițiilor stabilite în autorizație, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Doctrină (1)

(2) Amplasarea unor construcții, panouri sau reclame publicitare în zona drumului, fără autorizație de construcție eliberată în condițiile legii ori cu încălcarea condițiilor stabilite în autorizație, dacă prin aceasta se creează un pericol pentru siguranța circulației, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Doctrină (1)

(3) Persoana autorizată de administratorul căii ferate care nu ia măsurile corespunzătoare pentru semnalizarea trecerilor la nivel cu calea ferată se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Doctrină (1)

(4) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (3) se sancționează și persoana autorizată de către administratorul unui drum public sau executantul unei lucrări pe partea carosabilă, care nu ia măsurile corespunzătoare pentru semnalizarea obstacolelor sau a lucrărilor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație. Doctrină (1)

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Comentarii expert:

Refuzul ori sustragerea de la prelevarea de monstre biologice - Petrache Zidaru
Cu toate că, pentru moment, filtrele de control ale traficului rutier nu pot fi total transgresate de către făptuitor, faptele penale săvârșite în forma consumată sunt controlate de către inculpat, iar măsurile esențialmente de înalt pericol social sunt manipulate de către același inculpat.
Extras din lucrarea "Noduri încurcate în studiul dreptului penal" , pag. 131
[ Mai mult... ]

CCR: Fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere - Mădălina Moceanu
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Curții Constituționale-CCR (www.ccr.ro) în data de 04.04.2017,“Curtea Constituțională…..cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 335 alin. (1) din Codul penal, care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituțională.
CCR a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 335 alin. (1) din Codul penal încalcă art. 1 alin. (3) și (5) privind statul român, art. 16 privind egalitatea în drepturi și art. 22 privind dreptul la viață, integritate fizică și psihică din Legea fundamentală.
[ Mai mult... ]

Ce valori sunt puse în pericol prin săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice? - Mădălina Moceanu
Prin săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea probelor biologice prevăzută de art. 337 Cod penal sunt puse în pericol două valori sociale, fiind periclitată siguranța circulației rutiere, dar fiind pusă în pericol și activitatea organelor judiciare chemate să verifice respectarea legislației rutiere de către participanții la trafic.
Nu este întemeiată critica apelantului inculpat referitoare la faptul că refuzul trebuia exprimat la spital, nu în fața organelor de poliție, pentru a putea fi reținută infracțiunea prevăzută de art. 337 Cod penal.
[ Mai mult... ]

Este necesară punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie pentru acțiunea de conducere a unui vehicul? - Mădălina Moceanu
Prin Decizia nr. 6/ 21.03.2019 în dosarul nr.144/1/2019 - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr.18.436/271/2017, prin care s-a solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „Dacă acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art.336 din Codul penal, presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie.”
Astfel, instanța supremă a stabilit că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art.336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie.
[ Mai mult... ]

Doctrină:

Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
    1. Prezentare comparativă. Supunând unei analize comparative textul incriminator din noul C. pen. cu cel corespondent din O.U.G. nr. 195/2002 (art. 85), constatăm anumite schimbări neesențiale de conținut. Este vorba despre adăugarea expresiei „potrivit legii” și prevederea alternativă a pedepsei amenzii în cazul faptelor descrise de alin. (1) și (2) (M.A. Hotca, în Noul Cod penal comentat, vol. II, p. 760). [ Mai mult... ] 

Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
    1. Considerații generale privind infracțiunile contra siguranței pe drumurile publice. Apariția, în Codul penal, a unor dispoziții ce vizează relațiile sociale ce privesc siguranța circulației pe drumurile publice este o noutate adusă de legiuitor în peisajul juridic autohton. Se schimbă astfel optica tradițională care a plasat faptele, pentru o lungă perioadă de timp, în legislația specială. Conținutul nomelor nu diferă însă, substanțial, față de textele anterioare, fiind preluate din fostul Capitol VI, denumit „Infracțiuni și pedepse”, al O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată (M.Of. nr. 670 din 3 august 2006; textele la care facem referire au fost abrogate prin art. 121 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), astfel că jurisprudența și doctrina anterioare își păstrează, în cea mai mare parte, actualitatea. [ Mai mult... ] 

Drept penal. Partea specială II, ediția 2
    Necesitatea incriminării unor astfel de fapte a rezultat din dificultatea identificării autorului unei infracțiuni rutiere în condițiile în care acesta a condus un autovehicul sau tramvai neînmatriculat sau neînregistrat sau a tractat o remorcă neînmatriculată sau neînregistrată ori care aveau un număr de înmatriculare fals. Mai mult, operațiunile de înmatriculare și înregistrare sunt de obicei precedate de controale privind starea tehnică a autovehiculului sau tramvaiului, motiv pentru care incriminarea punerii în circulație a acestora, fără a fi înmatriculate sau înregistrate, contribuie nu doar la descoperirea autorilor unor infracțiuni rutiere, dar și la o protejare, în mod indirect, a traficului rutier, conferindu-i acestuia mai multă siguranță. [ Mai mult... ] 

Drept penal. Partea specială
    A. Noțiune. Caracterizare 
    Potrivit art. 334 CP, "(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. 
   (2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. [ Mai mult... ] 

Infracțiunile rutiere. Comentarii și jurisprudență
    Limitele de pedeapsă, cu închisoarea, sunt aceleași în ambele reglementări și sunt cuprinse: 
   1. între 1 an și 3 ani, în cazul infracțiunii prevăzute de art. 334 alin. (1) NCP și de art. 85 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002; 
   2. între 1 an și 5 ani, în cazul infracțiunii prevăzute de art. 334 alin. (2) NCP și de art. 85 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002; 
   3. între 6 luni și 2 ani, în cazul infracțiunii prevăzute de art. 334 alin. (4) NCP și de art. 85 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002. [ Mai mult... ] 

Pot fi de interes:

Codul Penal:
Fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice
Distrugerea și tulburarea de posesie
Infracțiuni contra autorității
Infracțiuni privind frontiera de stat
Infracțiuni de corupție
Infracțiuni de serviciu
Falsificarea de monede, timbre sau de alte valori
Falsificarea instrumentelor de autentificare sau de marcare
Falsuri în înscrisuri
Infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate
Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice
Nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare și al materiilor explozive
Infracțiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activități reglementate de lege
Infracțiuni contra sănătății publice
Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice
Infracțiuni contra ordinii și liniștii publice
Infracțiuni contra familiei
Infracțiuni contra libertății religioase și respectului datorat persoanelor decedate
Infracțiuni săvârșite de militari
Infracțiuni săvârșite de militari sau de civili
Infracțiuni de genocid și contra umanității
Reviste:
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală. Admitere sesizare. Dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă noțiunea de rănire a uneia sau mai multor persoane prevăzută de art. 75 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002 raportat la art. 338 alin. (3) din Codul penal, articol care definește accidentul de circulație ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută de art. 338 alin. (1) din Codul penal, are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident
ÎCCJ: Singura persoană rănită este conducătorul singurului autovehicul implicat în accident
Evaluarea expertizelor referitoare la calculul retroactiv al alcoolemiei, prin prisma deciziei de neconstituționalitate a articolului 336 Cod penal
Efectele interpretărilor diferite date normelor penale de Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție - completele pentru soluționarea recursurilor în interesul legii și completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Propuneri de lege ferenda pentru modificarea legislației în materie penală
Condamnații pentru ucidere din culpă în accidente rutiere, fără suspendarea pedepsei
Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și refuzul / sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în lumina noului Cod Penal
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală. Admitere sesizare. Dezlegarea următoarei probleme de drept: dacă acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie
Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
Vătămare corporală din culpă. Încadrare juridică. Părăsirea locului accidentului
Doctrină:
Infracțiunile rutiere. Comentarii și jurisprudență
Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
Drept penal. Partea specială
Noul Cod penal. Comentarii pe articole
Drept penal. Partea specială II, ediția 2
Drept penal. Partea specială II, ediția 3
Referințe în cărți:
Explicațiile noului Cod penal. Vol. IV: Art. 257-366
Noul Cod penal adnotat - 25 mai 2015
Codul rutier. Ediția a 2-a actualizată la 15 februarie 2016
Dreptul la tăcere și la neautoincriminare
Admiteri hotărâri prealabile:
Decizia nr. 11/2017 privind pronunțarea deciziei în soluționarea sesizării formulate de Curtea de Apel Timișoara, Secția penală, prin Încheierea din data de 27 ianuarie 2017, în Dosarul nr. 9.349/325/2016, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept
Decizia nr. 6/2019 privind soluționarea sesizării formulate de Curtea de Apel Oradea - Secția penală și pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. 18.436/271/2017
Decizia nr. 3/2014 privind examinarea sesizării formulate de către Curtea de Apel Alba Iulia, Secția penală și pentru cauze cu minori în Dosarul nr. 4.638/257/2012 prin care, în baza art. 475 din Codul de procedură penală, se solicită Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal, în sensul de a se stabili rezultatul alcoolemiei cu relevanță penală în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice
Decizia nr. 5/2018 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bacău - Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie în Dosarul nr. 8.618/279/2016, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Admiteri de neconstituționaliate parțială sau cu rezervă de interpretare:
Decizia nr. 224/2017 referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 335 alin. (1) din Codul penal și art. 6 pct. 6 teza a doua din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
Decizia nr. 732/2014 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (1) și (3) din Codul penal
Admis recurs în interesul legii:
Decizia nr. 18/2012 privind judecarea recursului în interesul legii ce formează obiectul Dosarului nr. 13/2012 este constituit conform dispozițiilor art. 4144 alin. 3 din Codul de procedură penală, modificat și completat prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, raportat la dispozițiile art. 272 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, republicat, cu modificările și completările ulterioare
Legislație conexă :
Normele metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier din 12.12.2013
Convenția europeană pentru reprimarea infracțiunilor rutiere*) - Strasbourg, 30 noiembrie 1964
Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope
;
se încarcă...