Dispoziții generale | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
sau autentifică-te
  •  

Pedepsele - Individualizarea pedepselor -
SECȚIUNEA 1
Dispoziții generale

Criteriile generale de individualizare a pedepsei

Art. 74. - Legislație conexă (2), Jurisprudență (28), Practică judiciară (5448), Reviste (24), Doctrină (3), Modele (4), Referințe în cărți (3)

(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: Jurisprudență (19), Practică judiciară (240), Reviste (3)

a) împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; Jurisprudență (2), Practică judiciară (23), Reviste (1)

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; Reviste (2)

c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; Jurisprudență (1), Practică judiciară (11), Reviste (1)

d) motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit; Jurisprudență (1), Practică judiciară (2), Reviste (1)

e) natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; Practică judiciară (6), Reviste (1)

f) conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal; Jurisprudență (1), Practică judiciară (5), Reviste (1)

g) nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială. Jurisprudență (1), Practică judiciară (8), Reviste (1)

(2) Când pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedepse alternative, se ține seama de criteriile prevăzute în alin. (1) și pentru alegerea uneia dintre acestea. Jurisprudență (3), Practică judiciară (49), Reviste (1)

Mergi la:
Aplicarea legii penale în timp
Aplicarea legii penale în spațiu
Detențiunea pe viață
Închisoarea
Amenda
Pedeapsa accesorie
Pedepsele complementare
Dispoziții generale
Circumstanțele atenuante și circumstanțele agravante
Renunțarea la aplicarea pedepsei
Amânarea aplicării pedepsei
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
Liberarea condiționată

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...