Art 364 Transferul neautorizat de date informatice | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice - Transferul neautorizat de date informatice -
Art. 364. -
Jurisprudență, Reviste (4), Doctrină (4), Comentarii expert (1)

Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Comentarii expert:

Portretul inculpatului cibernetic - Petrache Zidaru
Inculpatul cibernetic dovedit pe tehnica probelor care cad în centrul infracțiunii, acționează cu intenție directă, desigur subtilă. Portretul inculpatului cibernetic deconspiră un inamic maniac, cataleptic pe una și aceeași pasiune: fără nicio împuternicire sau încuviințare pentru transferul de date informatice, migrează datele de pe un sistem informatic cu o anumită configurație hardware sau software pe un alt sistem cu o configurație diferită.
Extras din lucrarea "Noduri încurcate în studiul dreptului penal" , pag. 156
[ Mai mult... ]

Doctrină:

Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
    1. Prezentare comparativă. Infracțiunea de transfer neautorizat de date informatice este preluată aproape identic din norma penală anterioară [art. 44 alin. (2) și (3) din Legea nr. 161/2003], modificarea esențială fiind cea a regimului sancționator, care a fost pus în acord cu gradul real de pericol social al faptei în contextul dat. 
    2. Aplicarea legii în timp. În caz de situații tranzitorii, prevederile legale mai favorabile sunt cele ale noul C. pen.. [ Mai mult... ] 

Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
    1. Precedent legislativ. Incriminarea se regăsea anterior în art. 44 alin. (2) și (3) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, text abrogat odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal. Reglementările nu diferă cât privește conținutul constitutiv al infracțiunii, noul Cod penal reunind într-o singură normă forma tip și cea asimilată ale infracțiunii din legea veche. [ Mai mult... ] 

Drept penal. Partea specială
   1. Noțiune. Potrivit art. 364 CP, "Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare al datelor informatice, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani". 
   2. Obiectul juridic îl reprezintă relațiile sociale privitoare la siguranța și integritatea sistemelor informatice sau a mijloacelor de stocare a datelor informatice. 
   3. Obiectul material este reprezentat de sistemul informatic sau mijlocul de stocare din care s-au transferat date informatice fără autorizație. [ Mai mult... ] 

Noul Cod penal. Comentarii pe articole
    Infracțiunea de transfer neautorizat de date informatice reglementată prin dispozițiile art. 364 NCP are corespondent în dispozițiile art. 44 alin. (2) și (3) din Titlul III al Cărții I din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. 
    În Legea nr. 161/2003 erau prevăzute, distinct, două modalități de săvârșire a infracțiunii, sancționate cu aceeași pedeapsă. Noul Cod penal a reunit conținutul celor două infracțiuni într-una singură, iar în privința sancțiunii a prevăzut limite mai reduse ale pedepsei închisorii. [ Mai mult... ] 

Pot fi de interes:

Codul Penal:
Art 354 Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit
Art 355 Răspândirea bolilor la animale sau plante
Art 356 Infectarea apei
Art 357 Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse
Art 358 Comercializarea de produse alterate
Art 359 Traficul de produse sau substanțe toxice
Art 360 Accesul ilegal la un sistem informatic
Art 361 Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice
Art 362 Alterarea integrității datelor informatice
Art 363 Perturbarea funcționării sistemelor informatice
Art 364 Transferul neautorizat de date informatice
Art 365 Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
Art 366 Sancționarea tentativei
Art 367 Constituirea unui grup infracțional organizat
Art 368 Instigarea publică
Art 369 Incitarea la ură sau discriminare
Art 370 Încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni
Art 371 Tulburarea ordinii și liniștii publice
Art 372 Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
Art 373 Împiedicarea desfășurării unei adunări publice
Art 374 Pornografia infantilă
Reviste:
Considerații privind frauda informatică
10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Impactul asupra evoluției legislației penale române
Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor din domeniul criminalității informatice
Percheziția informatică. Noțiuni de bază
Doctrină:
Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
Drept penal. Partea specială
Noul Cod penal. Comentarii pe articole
;
se încarcă...