Accesul ilegal la un sistem informatic | Codul Penal

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

Infracțiuni contra siguranței publice - Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice -
Accesul ilegal la un sistem informatic

Art. 360. - Respingeri de neconstituționalitate (1), Legislație conexă (1), Jurisprudență, Reviste (7), Doctrină (4), Comentarii expert (1)

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Jurisprudență, Reviste (1)

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Jurisprudență, Reviste (1)

(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (2)

Acesta este un fragment din Codul Penal din 2009. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Comentarii expert:

Expresiile „sistem informatic” și „date informatice” - Dragoman Simona
Convenția privind criminalitatea informatică, adoptată la Budapesta la 23.11.2001 și ratificată de România prin Legea nr. 64/2004 definește „sistemul informatic” și „datele informatice”.
Expresia sistem informatic desemnează orice dispozitiv izolat sau ansamblu de dispozitive interconectate ori aflate în legătură, care asigură ori dintre care unul sau mai multe elemente asigură, prin executarea unui program, prelucrarea automată a datelor.
[ Mai mult... ]

Doctrină:

Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
    1. Prezentare comparativă. Ca formulare, art. 360 noul C. pen. este relativ similar cu cel din reglementarea anterioară (art. 42 din Legea nr. 161/2003), cu diferența semantică de la alin. (3), care vine să „acopere” lipsa definiției măsurilor de securitate din norma anterioară. 
    În raport cu reglementarea anterioară, remarcăm proporționalitatea regimului sancționator cu gradul de pericol social real al infracțiunii de acces ilegal într-un sistem informatic, în condițiile evidențiate de alin. (3), limitele speciale ale pedepsei închisorii fiind reduse (între 2 și 7 ani, față de pedeapsa închisorii de 3 la 12 ani). [ Mai mult... ] 

Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
    1. Precedent legislativ. Incriminarea este preluată din art. 42 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, text abrogat odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal. Câtă vreme noul Cod penal nu a preluat și toate definițiile din legea specială, aceasta rămâne în continuare un reper pentru înțelegerea elementelor de conținut ale infracțiunii. Practica și jurisprudența anterioare își păstrează actualitatea, întrucât noua reglementare nu aduce modificări conținutului infracțiunii. [ Mai mult... ] 

Drept penal. Partea specială
    A. Noțiune. Caracterizare 
    Potrivit art. 360 C, "(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. 
   (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. 
   (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani". [ Mai mult... ] 

Noul Cod penal. Comentarii pe articole
    Infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic reglementată prin dispozițiile art. 360 NCP are corespondent în prevederile art. 42 din Titlul III al Cărții I din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. 
    Infracțiunea în formă simplă, reglementată în alin. (1) al articolului analizat, are un conținut identic cu cel al faptei prevăzute în reglementarea anterioară, inclusiv sub aspectul regimului sancționator. [ Mai mult... ] 

Pot fi de interes:

Codul Penal:
Nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă
Camăta
Zădărnicirea combaterii bolilor
Contaminarea venerică
Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit
Răspândirea bolilor la animale sau plante
Infectarea apei
Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse
Comercializarea de produse alterate
Traficul de produse sau substanțe toxice
Accesul ilegal la un sistem informatic
Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice
Alterarea integrității datelor informatice
Perturbarea funcționării sistemelor informatice
Transferul neautorizat de date informatice
Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
Sancționarea tentativei
Constituirea unui grup infracțional organizat
Instigarea publică
Incitarea la ură sau discriminare
Încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni
Reviste:
Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (art. 250 noul C. pen.)
Considerații privind frauda informatică
10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Impactul asupra evoluției legislației penale române
Răspunderea penală în domeniul informatic
Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor din domeniul criminalității informatice
Preocupări ale societății naționale și internaționale pentru prevenirea și combaterea infracțiunii privind accesul ilegal la informația computerizată
Percheziția informatică. Noțiuni de bază
Frauda informatică. Aspecte controversate
Interpretarea legii în contextul noilor realități sociale
Doctrină:
Noul Cod penal. Note • Corelații • Explicații, ediția 1
Codul penal. Comentariu pe articole, ediția 2
Drept penal. Partea specială
Noul Cod penal. Comentarii pe articole
Legislație conexă :
Convenția privind criminalitatea informatică din 23.11.2001 *)
;
se încarcă...