Săptămânalul de drept nr. 9/2016

Condițiile exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate al cetățenilor români minori
de Simona Dragoman

11 mai 2016

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Libera circulație a persoanelor este unul dintre drepturile fundamentale recunoscute cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și este strâns legată de noțiunea de cetățenie europeană, Constituția României reglementând acest drept la art. 25 alin. (1). După aderarea României la Uniunea Europeană, la data de 1 ianuarie 2007, dreptul la liberă circulație în străinătate al cetățenilor români a primit noi valențe și garanții.

Minorul, care are cel puțin un părinte cetățean român, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991(1), dobândește cetățenia română prin efectul legii.

Minorii, cetățeni români, se află sub protecția statului român, fiindu-le aplicabile prevederile actelor normative cu privire la cetățenii români chiar dacă au și o alta cetățenie și chiar dacă prezintă pentru trecerea frontierei doar documente eliberate de către autoritățile străine.

Cetățenilor români minori care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 le este garantat dreptul de a călători în străinătate, de a emigra și de a reveni oricând în România. Cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile Legii nr. 248/2005.

„(1) Copiii născuți pe teritoriul României, din părinți cetățeni români, sunt cetățeni români.

(2) Sunt, de asemenea, cetățeni români cei care:

a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinți este cetățean român;

b) s-au născut în străinătate și ambii părinți sau numai unul dintre ei are cetățenia română.

(3) Copilul găsit pe teritoriul statului român este considerat cetățean român, până la proba contrarie, dacă niciunul dintre părinți nu este cunoscut.”

Organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a cetățenilor români minori numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră, în următoarele situații:

a. minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate și călătorește în străinătate însoțit de ambii părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu aceștia;

b. minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori al unei cărți de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă, după caz:

1. declarația2 celuilalt părinte din care să rezulte:

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...