Ordonanța de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității - CAPITOLUL IV Deconspirarea Securității prin cercetarea științifică și valorificarea patrimoniului arhivistic

Acesta este un fragment din Ordonanța de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  
← CAPITOLUL III Organizarea și funcționarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității CAPITOLUL V Sancțiuni →

CAPITOLUL IV Deconspirarea Securității prin cercetarea științifică
și valorificarea patrimoniului arhivistic

Art. 28. - Respingeri de neconstituționalitate (1)

(1) În scopul stabilirii adevărului istoric asupra perioadei dictaturii comuniste, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității acreditează cercetători, inclusiv din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cărora le pune la dispoziție documente și informații complete cu privire la structura, metodele și activitățile Securității.

(2) Cercetătorii acreditați pot solicita accesul la documentele și informațiile din arhiva fostei Securități, pe baza unei cereri în care se menționează caracterul cercetării - studiu istoric, politologic, psihologic, sociologic -, precum și forma de valorificare - carte, articol, conferință, temă de cercetare.

(3) Cercetătorii acreditați au obligația să respecte și să ocrotească viața intimă, familială și privată a persoanelor menționate în documentele consultate. Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (1)

(4) Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității este obligat să pună la dispoziția cercetătorilor acreditați, în termen de 30 de zile de la data solicitării, documentele și informațiile cu privire la tema de cercetare menționată.

(5) Cercetătorii care au consultat documente din arhiva fostei Securități pot solicita copii după acestea. Eliberarea copiilor se face în termen de 60 de zile de la data solicitării.

Art. 29. - Respingeri de neconstituționalitate (1)

(1) Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității organizează și desfășoară activități formativeducative privind funcționarea și implicarea structurilor represive în menținerea regimului totalitar comunist, precum și pentru conservarea și cinstirea memoriei victimelor acestuia, prin organizarea de conferințe, expoziții și programe educative în școli, publicarea de studii științifice, documente, realizarea de filme documentare. Respingeri de neconstituționalitate (1)

(2) Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității realizează, în colaborare cu instituții abilitate legal, proiecte de cercetare și educaționale care să vizeze cunoașterea trecutului României în perioada 1945-1989.

(3) Veniturile obținute din eliberarea de copii potrivit art. 28 precum și cele realizate prin valorificarea produselor editoriale și pe suport audiovideo editate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității sau la care acesta a colaborat se constituie venituri la bugetul de stat.

Acesta este un fragment din Ordonanța de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...