CAPITOLUL III Organizarea și funcționarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității - SECȚIUNEA a 2-a Personalul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității -
← Art 27
CAPITOLUL IV Deconspirarea Securității prin cercetarea științifică și valorificarea patrimoniului arhivistic -
Art 29 →

Art. 28. - Respingeri de neconstituționalitate (1)

(1) În scopul stabilirii adevărului istoric asupra perioadei dictaturii comuniste, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității acreditează cercetători, inclusiv din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cărora le pune la dispoziție documente și informații complete cu privire la structura, metodele și activitățile Securității.

(2) Cercetătorii acreditați pot solicita accesul la documentele și informațiile din arhiva fostei Securități, pe baza unei cereri în care se menționează caracterul cercetării - studiu istoric, politologic, psihologic, sociologic -, precum și forma de valorificare - carte, articol, conferință, temă de cercetare.

(3) Cercetătorii acreditați au obligația să respecte și să ocrotească viața intimă, familială și privată a persoanelor menționate în documentele consultate. Modificări (1), Respingeri de neconstituționalitate (1)

(4) Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității este obligat să pună la dispoziția cercetătorilor acreditați, în termen de 30 de zile de la data solicitării, documentele și informațiile cu privire la tema de cercetare menționată.

(5) Cercetătorii care au consultat documente din arhiva fostei Securități pot solicita copii după acestea. Eliberarea copiilor se face în termen de 60 de zile de la data solicitării.

Acesta este un fragment din Ordonanța de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

;
se încarcă...