Guvernul României

Hotărârea nr. 243/2008 privind unele măsuri referitoare la desfășurarea activităților de zbor în spațiul aerian al României pe durata Summitului NATO 2008

Modificări (...)

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 10 martie 2008

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, al art. 10 din Ordonanța Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 5 din Legea nr. 257/2001 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. -

Ministerul Apărării asigură coordonarea activităților de zbor executate în spațiul aerian al României în legătură cu Summitul NATO 2008, denumit în continuare Summit.

Art. 2. -

(1) Pe perioada de desfășurare a Summitului se interzice zborul în Regiunea de Informare a Zborurilor (FIR) București, cu excepția zborului Trafic Aerian General (GAT) desfășurat după regulile de zbor instrumental (IFR) și a celui în folosul Summitului.

(2) În situații deosebite, cu aprobarea șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, se poate aproba executarea zborului unor aeronave în scopul salvării de vieți omenești.

Art. 3. -

Aeroportul Internațional București-Băneasa "Aurel Vlaicu" va fi utilizat exclusiv în folosul Summitului, iar Aeroportul Internațional "Henri Coandă" București va opera toate cursele civile în perioada respectivă.

Art. 4. -

Aeronavele care execută misiuni în sprijinul Summitului au prioritate față de aeronavele civile, cu excepția cazului în care acestea au declarat că au o situație de urgență.

Art. 5. -

Aeronavele aparținând țărilor NATO sau structurilor militare specializate ale Alianței Nord-Atlantice pot executa misiuni de zbor în sprijinul desfășurării Summitului, în condițiile prevăzute de legislația română.

Art. 6. -

Survolul teritoriului național de către aeronavele de stat înmatriculate în România sau în alt stat, cu sau fără aterizare pe aeroporturi din România, și care transportă trupe, armament, muniții, explozivi, materiale radioactive și alte materiale periculoase este interzis.

Art. 7. -

Măsurile luate în temeiul prevederilor prezentei hotărâri se aplică în perioada 2-4 aprilie 2008, începând cu ora intrării primei delegații/primului invitat oficial în spațiul aerian al României până la ora părăsirii acestuia de către ultima delegație/ultimul invitat oficial.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:
Ministrul apărării,
Teodor Viorel Meleșcanu
p. Ministrul transporturilor,
Barna Tanczos,
secretar de stat
p. Ministrul afacerilor externe,
Răduța Dana Matache,
secretar de stat
Ministrul internelor și reformei administrative,
Cristian David

București, 5 martie 2008.

Nr. 243.

;
se încarcă...