ARTICOLUL 413 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT | Codul Comercial

Acesta este un fragment din Codul Comercial din 1887. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

DESPRE COMERT IN GENERE - DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT -
ARTICOLUL 413
Jurisprudență, Doctrină (1), Librăria Indaco (1)

Contractul de transport are loc intre expeditor sau acela care da insarcinarea pentru transportul unui lucru si intreprinzatorul care se obliga a-l face in numele sau propriu si in socoteala altuia, ori intre unul dintre acestia si carausul ce se insarcineaza a-l face. Doctrină (1)

Se numeste "caraus" persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte, sau sa faca a se transporta, un obiect oarecare. Reviste (1)

Obligatiunile intre expeditor si intreprinzatorul de transporturi pe apa si capitan sau patron, sunt regulate prin dispozitiunile prevazute in cartea II-a a acestui cod.

Acesta este un fragment din Codul Comercial din 1887. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Doctrină:

Răspunderea juridică în contractul comercial de transport de mărfuri, ediția 1
    8.În cadrul transporturilor comerciale, transporturile de mărfuri se caracterizează printr-o complexitate pe care nu oîntâlnim în cazul transporturilor de persoane, și, în consecință, beneficiază de oatenție deosebită din partea legiuitorului prin instituirea unui cadru legal mai cuprinzător. Regimul de drept comun al acestora este dat de dispozițiile art. 413-441 Codul comercial ce alcătuiesc Titlul XII intitulat „Despre contractul de transport”, regim care încetează să mai fie aplicabil în prezența dispozițiilor speciale proprii fiecărei categorii de transport. În cadrul raporturilor juridice dintre participanții la activitatea de transport, cărăușul este subiectul de drept căruia îi revine obligația constituind prestația caracteristică în materie, și anume executarea deplasării mărfurilor, respectiv apersoanelor, obligației principale subordonându-i-se obligația de pază amărfii, respectiv de asigurare asecurității persoanei. În acest context, se impune să recunoaștem instituției răspunderii cărăușului locul ei esențial. [ Mai mult... ] 

.....
    141.Deși potrivit prevederilor art. 413 alin. (1) Codul comercial cărăușul este definit ca fiind „persoana care își ia însărcinarea ca într-un mod oarecare să transporte sau să facă să se transporte un obiect oarecare”, precizăm că transportatorul este partea căreia îi revine obligația caracteristică de executare adeplasării, prin urmare el nu poate fi confundat cu expediționarul (comisionarul-expeditor), acesta din urmă fiind cel care în nume propriu, dar pe socoteala clientului său se obligă să încheie contractul de transport2. De altfel, într-o interpretare judicioasă atextului legal anterior citat, în literatura juridică s-a apreciat că noțiunea de cărăuș echivalentă cu un comisionar al cărăușului comitent poate fi socotită perimată3. 
    2 A se vedea M.N. Costin, op. cit., p. 358-360. 
    3 A se vedea O. Căpățână, op. cit., p. 40.
[ Mai mult... ]
 

Pot fi de interes:

Codul Comercial:
ARTICOLUL 403 Despre comisi calatori pentru comert
ARTICOLUL 404 Despre comisii pentru negot
ARTICOLUL 405 Despre comision
ARTICOLUL 406 Despre comision
ARTICOLUL 407 Despre comision
ARTICOLUL 408 Despre comision
ARTICOLUL 409 Despre comision
ARTICOLUL 410 Despre comision
ARTICOLUL 411 Despre comision
ARTICOLUL 412 Despre comision
ARTICOLUL 413 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 414 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 415 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 416 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 417 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 418 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 419 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 420 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 421 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 422 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
ARTICOLUL 423 DESPRE CONTRACTUL DE TRANSPORT
Reviste:
Scurte considerații privind poziția juridică a părților în contractul de transport
Doctrină:
Răspunderea juridică în contractul comercial de transport de mărfuri, ediția 1
Referințe în cărți:
Riscurile în contracte - de la vechiul la noul Cod civil
;
se încarcă...