Personalul cultelor | Lege 489/2006

Acesta este un fragment din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cultele -
SECȚIUNEA a 3-a
Personalul cultelor

Art. 23. - Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (4)

(1) Cultele își aleg, numesc, angajează sau revocă personalul potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări. Jurisprudență, Reviste (2)

(2) Personalul cultelor poate fi sancționat disciplinar pentru încălcarea principiilor doctrinare sau morale ale cultului, potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări.

(3) Personalul clerical și cel asimilat al cultelor recunoscute nu poate fi obligat să dezvăluie faptele încredințate sau de care a luat cunoștință în considerarea statutului lor.

(4) Exercitarea funcției de preot sau orice altă funcție care presupune exercitarea atribuțiilor de preot fără autorizația sau acordul expres dat de structurile religioase, cu sau fără personalitate juridică, se sancționează potrivit legii penale. Modificări (1)

Art. 24. - Jurisprudență, Reviste (1)

(1) Salariații și asigurații cultelor ale căror case de pensii sunt integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat vor fi supuși prevederilor legislației privind asigurările sociale de stat. Jurisprudență

(2) Salariații și asigurații cultelor care dispun de case de pensii sau fonduri de pensii proprii se supun regulamentelor adoptate de către organele de conducere ale cultelor, în conformitate cu statutele acestora și în acord cu principiile generale ale legislației privind asigurările sociale de stat.

Art. 25. -

Personalul clerical și cel asimilat, precum și personalul monahal aparținând cultelor recunoscute este scutit de îndeplinirea serviciului militar.

Art. 26. - Respingeri de neconstituționalitate (2), Jurisprudență, Reviste (2)

(1) Cultele pot avea organe proprii de judecată religioasă pentru problemele de disciplină internă, conform statutelor și reglementărilor proprii. Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (2)

(2) Pentru problemele de disciplină internă sunt aplicabile în mod exclusiv prevederile statutare și canonice. Respingeri de neconstituționalitate (2), Jurisprudență, Reviste (2)

(3) Existența organelor proprii de judecată nu înlătură aplicarea legislației cu privire la contravenții și infracțiuni în sistemul jurisdicțional. Respingeri de neconstituționalitate (1), Jurisprudență, Reviste (2)

Acesta este un fragment din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Lege 489/2006:
Relațiile dintre stat și culte
Recunoașterea calității de cult
Personalul cultelor
Patrimoniul cultelor
Învățământul organizat de culte
Reviste:
Relația juridică dintre preoții ortodocși și Biserica Ortodoxă Română
Ar trebui administrat corpul preoțesc al bisericilor de către sindicate ale membrilor acestui corp? Semnificații, limite și incertitudini ale hotărârii CEDO Sindicatul "Păstorul cel Bun" împotriva României
Culte religioase. Acte de încălcare a disciplinei interne. Norme proprii ale cultelor
Observații scrise ca terț intervenient prezentate în cauza Sindicatul "Păstorul cel Bun" împotriva României
Critica hotărârii CEDO privind dreptul preoților de a se sindicaliza
Relațiile dintre cultele religioase și personalul de cult. Istorie și actualitate
Consecințele recunoașterii dreptului la sindicalizare al preoților
;
se încarcă...