Ministerul Transporturilor - MT

Reglementarea privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere, înmatriculate, în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și folosința conform destinației, prin inspecția tehnică periodică din 02.07.1998

Modificări (2), Referințe (3)

În vigoare de la 03 august 1998 până la 14 august 2002

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

CAPITOLUL I Dispoziții generale

Art. 1. -

Prezentele reglementări stabilesc cerințele, procedurile și aparatura necesare efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru aprecierea fără demontare a stării tehnice a vehiculelor înmatriculate în România, din punct de vedere al siguranței circulației rutiere, protecției mediului înconjurător și folosinței conform destinației. Lucrările prevăzute constau în controlul ansamblurilor, subansamblurilor și pieselor accesibile direct. Informațiile privind gradul de uzură și starea acestora, pentru care ar fi necesară demontarea lor, se obțin de către deținător cu ocazia lucrărilor de întreținere sau de reparații. Inspecția tehnică periodică cuprinde, ca parte componentă, și inspecția pentru poluare (IP). Inspecția pentru poluare poate fi executată și separat de inspecția tehnică periodică.

Art. 2. -

Inspecțiile tehnice periodice se efectuează de Registrul Auto Român în cadrul reprezentanțelor sale și în stațiile autorizate deținute de persoane juridice, sub marca Registrului Auto Român, pe baza unui contract de franciză.

Supravegherea tehnică a stațiilor deținute de persoanele juridice se asigură de către inspectori ai Registrului Auto Român.

Art. 3. -

În funcție de categorie, destinație și masa totală maximă autorizată, autovehiculele și remorcile ce vor fi supuse inspecției tehnice periodice sunt grupate în trei clase, astfel:

clasa I: mopede, motociclete și remorcile acestora;
clasa a II-a: autoturisme, microbuze, autorulote, automobile utilitare, mixte, specializate și speciale, autotractoare, tractoare și remorci, cu masa totală maximă autorizată până la 3,5 tone inclusiv;
clasa a III-a: microbuze, autobuze, troleibuze, automobile utilitare, mixte, specializate și speciale, autotractoare, autoremorchere, tractoare și remorci, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Art. 4. -

Vehiculele rutiere pot fi menținute în circulație numai dacă se face dovada încadrării acestora în condițiile tehnice din prezentele reglementări, fiind supuse de către proprietar inspecțiilor tehnice periodice, după cum urmează:

a) autoturismele folosite ca taximetre, microbuzele și autobuzele, precum și autovehiculele destinate învățării conducerii, la cel mult 6 luni;

b) automobilele utilitare, mixte, specializate și speciale, autoremorcherele și remorcile acestora, având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și tractoarele rutiere și remorcile acestora, la cel mult un an;

c) autoturismele, autorulotele, motocicletele, mopedele și remorcile acestora, precum și automobilele prevăzute la lit. b), având masa totală maximă autorizată până la 3,5 tone inclusiv, și remorcile acestora, la cel mult 2 ani.

Autovehiculele prevăzute la lit. a) se supun primei inspecții tehnice periodice după un an, dacă la data primei înmatriculări sunt noi.

Termenul pentru efectuarea primei inspecții tehnice periodice se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție, de la data celei precedente.

Art. 5. -

Pentru vehiculele specializate și speciale, inspecția tehnică periodică se efectuează la ansamblurile și subansamblurile specifice în funcție de vehicul, precum și la instalațiile din dotare, în măsura în care acestea influențează siguranța rutieră și protecția mediului înconjurător, luând în considerare indicațiile constructorului și normele tehnice.

La vehiculele destinate transportului de mărfuri periculoase se va efectua inspecția tehnică periodică conform R.N.T.R.-3.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...