Revista de Drept social (Rosetti) nr. 2/2017

Natura juridică a tichetelor de masă reglementate de Legea nr. 142/1998, Editura Rosetti
de Curtea de Apel Pitești, secția I civilă

25 august 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Tichetele de masă sunt considerate venituri asimilate salariului în natură obținute de o persoanăcare desfășoară o activitateîn baza unui contract individual de muncă potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.

Natura juridică a tichetelor de masă, reglementate de Legea nr. 142/1968, ca drepturi salariale, justifică măsura includerii în cuantumul despăgubirilor egale cu salariile indexate majorate și reactualizate la care este obligat angajatorul în baza art. 80 alin. (1) din Codul muncii în ipoteza concedierii netemeinice sau nelegale.

Prin cererea formulată la data de 6 octombrie 2015, petentul R.T. a formulat, în contradictoriu cu intimata C.N.P.R. S.A., cerere de lămurire a dispozitivului sentinței civile nr. 169/09.02.2015, pronunțată de Tribunalul Vâlcea, solicitând ca în cuprinsul acestei sentințe să se menționeze că intimata este obligată să-i plătească și contravaloarea tichetelor de masa pe perioada 16.04.2014 și până la data reintegrării efective.

În motivarea cererii s-a arătat că, deși a fost reintegrat pe postul deținut anterior, a primit doar plata salariului neîncasat pe perioada cuprinsă între data încetării contractului individual de muncă 16.04.2014 și până la reintegrarea efectivă, însă intimata refuză să-i achite și contravaloarea tichetelor de masă, deși și acestea fac parte din categoria “drepturilor bănești” la care face referire instanța în dispozitiv.

Cu toate că a solicitat ca intimata sa-i achite și contravaloarea tichetelor de masă, prin adresa nr. 141.1/9432/07.07.2015, aceasta interpretează sintagma “drepturi bănești” în sensul că trebuie să-i plătească doar salariul.

Deși este clar că noțiunea de drepturi bănești folosită de instanță cuprinde toate drepturile de care a fost lipsit salariatul, fără culpa sa, include și contravaloarea acestor tichete de masă, pentru a evita orice neînțelegere, petentul a solicitat admiterea cererii și lămurirea dispozitivul în sensul de a se explica faptul că în noțiunea de drepturi bănești intră, în mod firesc și contravaloarea tichetelor de masă pe care le primesc toți salariații pârâtei CN Poșta Română.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...