Universul Juridic nr. 9/2015

Dreptul la apărare. Loialitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale. Restituirea cauzei la parchet pentru refacerea urmăririi penale cu respectarea dreptului la apărare al inculpatului
de Ghigheci Cristinel

21 septembrie 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători

- decizia nr. 242 din 3 decembrie 2012 -

Din analiza cauzei rezultă că în mod corect prima instanță a constatat că se impune restituirea cauzei la procuror în vederea refacerii urmăririi penale, ca urmare a încălcării dreptului la apărare al inculpatului V.T.C.

Astfel, în succesiunea măsurilor procesuale dispuse de către procuror și a mijloacelor de probă administrate, prima instanță a evidențiat încălcările dreptului la apărare, în sensul că în intervalul de timp scurs între momentul adoptării rezoluției de începere a urmăririi penale - 6 ianuarie 2011, ora 15.00 - și acela al aducerii la cunoștință a învinuirii și a dreptului la apărare -11 ianuarie 2011, ora 10.45 (potrivit consemnărilor olografe ale învinuitului și apărătorului său), organul de urmărire penală a procedat, mai înainte de a-l fi încunoștințat pe inculpat (pe atunci doar învinuitul V.T.C.) și în lipsa vreunui apărător, la audierea persoanei vătămate și a martorilor.

Pe niciuna dintre declarațiile acestora nu se află vreo mențiune din care să rezulte că la audiere ar fi asistat - potrivit art. 172 alin. (1) teza I C. proc. pen. (din 1968) - un apărător al învinuitului V.T.C.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...