Universul Juridic nr. 8/2015

Legalitatea mijloacelor de probă. Interceptările și înregistrările audio sau video. Percheziția (ÎCCJ, S. pen. - decizia nr. 275/2010)
de Ghigheci Cristinel

12 august 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală

- decizia nr. 275 din 27 ianuarie 2010 -

Instanța de recurs controlează doar dacă s-a aplicat corect dreptul la faptele constatate de instanța inferioară. Cu toate acestea, instanța de recurs controlează și dacă faptele au fost constatate de către instanța de fond cu respectarea regulilor de drept material sau procesual.

Chestiunea dacă un fapt este constatat conform legii este, de regulă, o chestiune de drept și ea cade în controlul instanței de recurs pentru care faptul nu poate fi privit ca stabilit atunci când înfrânge dreptul. O hotărâre întemeiată pe o apreciere a probelor, pe constatări de fapt contrare legii este o hotărâre lipsită de bază legală.

Sub acest aspect, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că, în mod întemeiat, instanța de apel a pronunțat achitarea inculpaților G.M. și N.A. pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, întrucât probele administrate în cauză nu fac dovada evidentă și fără posibilitate de controversă a săvârșirii vreunei fapte penale de către aceștia; mai mult decât atât, probele esențiale stabilirii adevărului în cauză au fost obținute prin mijloace care înfrâng legea, viciind până la anulare conținutul și forța probantă a acestora.

Convorbirea telefonică dintre inculpatul D.A. și o persoană pe nume C. nu poate constitui un mijloc de probă legal obținut, întrucât în cauză nu a existat autorizare de interceptare și înregistrare emisă în condițiile art. 911 alin. (1) sau art. 911 alin. (2) și (3) C. proc. pen. (din 1968), iar conținutul său nu a fost redat și certificat în mod legal, în conformitate cu textele de lege arătate.

Această situație este confirmată și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism prin adresa din 30 aprilie 2009.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...