Universul Juridic nr. 6/2015

Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (art. 250 noul C. pen.)
de Tranca Dumitru Cristian

01 iunie 2015

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

a) Aplicare practică

Cea mai des întâlnită, comună ipoteză de aplicare practică a acestui text constă în activitățile de retragere de numerar de pe carduri bancare, fără drept.

Această operațiune poate avea ca obiect un card bancar legal emis, autentic, dar ajuns în mod ilicit în posesia făptuitorului sau încredințat licit acestuia, dar folosit fără drept și, respectiv, întrebuințarea unui card bancar falsificat, clonat, utilizând date de identificare captate fraudulos prin mai multe modalități, ce vor fi prezentate ulterior.

În ipoteza retragerii de numerar fără drept de pe un card bancar real, practica judiciară este unitară în a considera că, în acest caz, fapta de furt (însușire pe nedrept) a sumei de bani retrase este absorbită în mod natural în infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare fără drept (dec. pen. nr. 5288 din 15 septembrie 2006 a ICCJ, s. pen., pe www.scj.ro).

În ipoteza întrebuințării unui card real, ce a ajuns însă ilicit în posesia făptuitorului, pentru a retrage numerar fără drept, practica judiciară este, de asemene, unanimă în a considera că suntem într-un astfel de caz în prezența a două infracțiuni în concurs real, respectiv infracțiunea ce a constituit prilejul, urmărit sau acceptat, pentru a ajunge în posesia cardului - furt, furt calificat, tâlhărie, eventual însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor - și infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos (dec. pen. nr. 692 din 30 aprilie 2010 a C. Ap. București, s. a II-a pen., dec. pen. nr. 295 din 8 mai 2008 a C. Ap. Cluj, dec. pen. nr. 143 din 19 martie 2009 a C. Ap. Constanța, pe www.jurisprudenta.org).

În ceea ce privește folosirea cardurilor falsificate, modalitatea efectivă de realizare a cardurilor clonate false va fi expusă într-un moment ulterior, întrucât această operațiune constituie ea însăși o infracțiune distinctă, aceea de falsificare de instrumente de plată electronică [art. 311 alin. (2) noul C. pen.].

În ceea ce privește obiectul material al acestei infracțiuni, acesta este, în toate variantele alternative reglementate de alin. (1), instrumentul de plată electronică sau datele de identificare ce permit utilizarea acestuia. Conform practicii instanțelor de judecată, nu prezintă importanță dacă instrumentul de plată electronică este real, dar utilizat fără drept sau este falsificat, soluție confirmată și prin dec. nr. 15 din 14 octombrie 2013 pronunțată de ICCJ în soluționarea recursului în interesul legii.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...