Universul Juridic nr. 11/2014

Regimul măsurilor educative privative de libertate cu privire la minori
de Moloman Bogdan Dumitru

21 noiembrie 2014

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Regimul măsurilor educative privative de libertate

Măsura educativă privativă de libertate este indispensabilă în conjunctura în care minorul a mai săvârșit o infracțiune pentru care i s-a mai aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de condamnarea infracțiunii pentru care este judecat [art. 114 alin. (2) lit. a) din noul Cod penal], ori atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare, ori detențiunea pe viață [art. 114 alin. (2) lit. b) din noul Cod penal].

Capitolul III intitulat "Regimul măsurilor educative privative de libertate" din cadrul Titlului V "Minoritatea" al Părții generale a noului Cod penal învederează două măsuri educative privative de libertate, respectiv: internarea într-un centru educativ și internarea într-un centru de detenției.

1. Internarea într-un centru educativ

Articolul 124 alin. (1) din noul Cod penal[1] prevede că măsura educativă a internării într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire școlară și formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum și programe de reintegrare socială.

Așa cum s-a reliefat și în literatura de specialitate, considerăm că măsura internării într-un centru educativ, deși privativă de libertate, este o măsură educativă, în cadrul căreia preponderent este programul formativ și educativ, având ca scop resocializarea minorului[2].

Perioada acestei măsuri este fixată de către instanța judecătorească, având în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei reglementate de art. 74 din noul Cod penal, între unu și 3 ani. Spre deosebire de vechiul Cod penal, această durată a măsurii educative, în reglementarea noului Cod penal nu este influențată de împlinirea vârstei de 18 ani de către minor[3].

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...