Saptamanalul de drept nr. 20/2016

Stimularea mobilității forței de muncă prin acordarea primelor de încadrare și de instalare
de Mădălina Moceanu

13 decembrie 2016

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Având în vedere deficitul de forță de muncă din anumite regiuni din România reclamat de reprezentanții mediului de afaceri, asociat cu tendința acestora de a-și reloca activitatea în alte state, s-a apreciat de Guvernul României că se impune luarea de urgență a unor măsuri de stimulare a mobilității interne a lucrătorilor.

În acest sens, a fost adoptată O.U.G. nr. 60/28.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificarile ulterioare (denumită în continuare Legea nr. 76/2002), iar dispozițiile ordonanței de urgență respective au intrat în vigoare de dată relativ recentă, și anume, la data de 03.12.2016.

De asemenea, de la data de 06.12.2016 au intrat în vigoare și dispozițiile HG nr. 885/29.11.2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

Care sunt primele de mobilitate care se pot acorda actualmente?

Potrivit art. 74 alin. 1 din Legea 76/2002, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă.

Cuantumul primei prevăzute la art. 74 alin. 1 din Legea 76/2002, se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

Prima de încadrare prevăzută la art. 74 alin. 1 din Legea 76/2002 se acordă pe o perioadă de 12 luni.

Potrivit art. 75 alin. 1 din Legea 76/2002, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Prima de instalare prevăzută la art. 75 alin. 1 din Legea 76/2002 se acordă în cuantum diferențiat, astfel:

a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...