Saptamanalul de drept nr. 21/2017

Este constituțională obligarea angajatorului la plata unei despăgubiri în cazul unei concedieri netemeinice și nelegale?
de Mădălina Moceanu

26 mai 2017

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă
  •  

Prin Decizia nr. 243/19.04.2016 (decizie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 495/01.07.2016), Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Roedl&Partner Outsourcing - S.R.L. din București în Dosarul nr. 8.314/3/2013 (2.747/2015) al Curții de Apel București - Secția a VII-a conflicte de muncă și asigurări sociale și a constatat cu unanimitate de voturi că dispozițiile art. 80 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Care a fost obiectul excepției de neconstituționalitate analizate de CCR ?

Obiectul excepției de neconstituționalitate l-au constituit dispozițiile art. 80 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care au următorul cuprins:

"În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanța va dispune anularea ei și va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul."

Care au fost criticile formulate de către autoarea excepției de neconstituționalitate ?

Autoarea excepției de neconstituționalitate a susținut că prevederile de lege criticate contravin dispozițiilor constituționale art. 1 alin. (4) privind principiul separației puterilor în stat și celor ale art. 126 alin. (1) privind realizarea justiției prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege.

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

;
se încarcă...