Ministerul Transporturilor - MT

Regulamentul privind modelul și însemnele uniformei inspectorilor, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., privind modelul legitimației nominale de control, precum și dotarea și inscripționarea autovehiculelor de control utilizate de aceștia din 01.03.2017

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 15 martie 2017

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pagina 1 din 2

Cumpără forma actualizată

sau autentifică-te

  •  

CAPITOLUL I Portul și modul de acordare a uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție

Art. 1. -

(1) Au dreptul la uniformă de serviciu cu însemnele specifice și la echipament de protecție inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, denumit în continuare I.S.C.T.R., care efectuează inspecția și controlul asupra transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, denumiți în continuare inspectori I.S.C.T.R.

(2) În timpul exercitării inspecției și controlului asupra transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a purta uniforma de serviciu cu însemnele specifice și în mod suplimentar echipamentul de protecție, în cazul efectuării acțiunilor de control în trafic.

(3) Uniforma de serviciu cu însemnele specifice poate fi purtată și pe drumul de la domiciliu la locul de muncă, în timpul deplasărilor efectuate în interesul serviciului în diferite misiuni, la întruniri publice, festivități, precum și pe durata frecventării unor cursuri de perfecționare profesională.

(4) Sunt interzise scoaterea din țară a uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecție, cu excepția cazurilor în care există o solicitare, aprobată de conducerea I.S.C.T.R., precum și purtarea acesteia/acestuia în locuri și în condiții care ar putea prejudicia prestigiul instituției.

Art. 2. -

Uniforma de serviciu cu însemnele specifice și echipamentul de protecție se acordă gratuit inspectorilor I.S.C.T.R., costul acestora fiind suportat de către I.S.C.T.R.

Art. 3. -

I.S.C.T.R. are obligația să țină evidența acordării uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție inspectorilor I.S.C.T.R.

Art. 4. -

Pe durata suspendării din funcție se interzice utilizarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice, precum și a echipamentului de protecție. Perioada suspendării din funcție nu se include în calculul duratei normate de folosință a componentelor uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție.

Art. 5. -

În cazul în care inspectorul I.S.C.T.R. pierde dreptul de a efectua inspecția și controlul asupra transporturilor rutiere și activităților conexe acestora, uniforma de serviciu cu însemnele specifice și echipamentul de protecție vor fi predate instituției, indiferent dacă durata normată de folosință este îndeplinită sau nu.

Art. 6. -

Inspectorii I.S.C.T.R. sunt obligați să întrețină uniforma de serviciu cu însemnele specifice, precum și echipamentul de protecție în stare corespunzătoare, să le folosească în mod îngrijit și să respecte cu strictețe ținuta impusă de portul acesteia.

Art. 7. -

(1) În cazul deteriorării, pierderii sau distrugerii din cauze obiective a uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecție, se va putea acorda o nouă uniformă de serviciu cu însemnele specifice/echipament de protecție înainte de expirarea duratei normate de folosință, cu aprobarea conducerii instituției.

(2) În cazul deteriorării, pierderii sau distrugerii uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecție din cauze subiective (utilizare defectuoasă, neglijentă etc.), se poate acorda o nouă uniformă de serviciu cu însemnele specifice, cu plata diferenței de valoare stabilite proporțional cu durata normată de folosință neconsumată pentru uniforma veche.

Art. 8. -

(1) Este interzisă modificarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție sau înlocuirea componentelor acestora cu alte articole de îmbrăcăminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.

(2) La uniforma de serviciu cu însemnele specifice este permisă purtarea doar a pantofilor și/sau a bocancilor din dotare.

CAPITOLUL II Modelul uniformei de serviciu, echipamentul de protecție, însemnele specifice și legitimația de serviciu

Art. 9. -

Componentele uniformei de serviciu cu însemnele specifice și durata de folosință normată a acestora sunt prezentate în anexa A.

Art. 10. -

Modelul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, al echipamentului de protecție, precum și modelul însemnelor specifice sunt prezentate în anexa B și se compun din următoarele:

A. Uniforma de serviciu cu însemnele specifice

1. Pantalon de prezentare de culoare bleumarin închis (fig. 1a)

Pantalonul se confecționează în două variante de vară și de iarnă din stofă cu densitate diferită.

Pantalonul are croiala dreaptă, fără manșetă, este prevăzut cu 3 buzunare, dintre care: două laterale oblice și unul la spate, cu refileți. Pe betelie, pe partea exterioară, se fixează 7 găici cu lungimea de 4 cm și lățimea de 1,3 cm, peste care se aplică alte 7 găici de 6,5 cm lungime și 2,5 cm lățime. La partea inferioară acestea se întăresc cu mașina de cheiță. În față, pantalonii sunt prevăzuți cu șliț care se încheie cu fermoar din material plastic spiralat, la culoare și cu câte un fald pe direcția dungii realizate prin călcare, orientat spre cusătura laterală.

2. Pantalon de lucru culoare bleumarin închis (fig. 1b)

Pantalonul se confecționează în două variante, de vară și de iarnă din material de compoziție fibroasă.

Pantalonul are croială dreaptă, fără manșetă și este prevăzut cu 5 buzunare, dintre care: două laterale oblice, două lateral aplicate sub cele oblice și unul la spate, cu refileți. În față, pantalonii sunt prevăzuți cu șliț care se încheie cu fermoar din material plastic spiralat, la culoare. Pe betelie, pe partea exterioară, se fixează 7 găici cu lungimea de 4 cm și lățimea de 1,3 cm, peste care se aplică alte 7 găici de 6,5 cm lungime și 2,5 cm lățime.

3. Cămașa

Cămășile de culoare bleu se confecționează din poplin, în două variante cu mânecă scurtă (fig. 2a) și mânecă lungă (fig. 2b).

Cămășile sunt croite drept și sunt prevăzute cu epoleți, guler și cu două buzunare cu clapetă și nasture, exterior pe piept, în partea stângă și dreapta. Mânecile lungi sunt prevăzute cu manșete care se închid cu 2 nasturi de culoare bleu, de format mic, confecționați din material plastic.

4. Curea

Cureaua tip centură este confecționată din piele de culoarea neagră și este de 5 cm lățime, prevăzută cu o cataramă de culoare neagră și cu o închidere cu două cuie.

5. Scurta de vânt (fig. 3)

Scurta de vânt se confecționează din tercot impermeabilizat de culoare bleumarin închis cu guler detașabil de blană de culoare bleumarin și are aplicată pe mâneca stângă emblema I.S.C.T.R. Se poartă deschisă la gât, putând fi purtată și închisă datorită croiului cu revere. Se încheie cu fermoar. Pe interior stânga scurtă de vânt este prevăzută cu un buzunar care se încheie cu un nasture. Este prevăzută cu epoleți, iar în față are două buzunare aplicate care se închid cu o clapă prevăzută cu o capsă și două buzunare laterale, lungimea trebuie să depășească talia cu 100-120 mm. În partea de jos și la mâneci este prevăzută cu elastic, deasupra buzunarului stâng, în dreptul pieptului este prevăzută o bentiță cu două capse prin care va trece sistemul de închidere al insignei.

6. Scurtă cu mesadă și guler pentru toamnă - iarnă (fig. 4)

Scurtă cu mesadă și guler este confecționată din piele de culoare bleumarin și are aplicată pe mâneca stângă emblema I.S.C.T.R. În față în dreptul pieptului este prevăzută cu o dungă reflectorizantă de un centimetru, ce se continuă pe spate în dreptul omoplaților. Este prevăzută cu epoleți, mesadă detașabilă și cu guler de blană de culoare bleumarin. În față are două buzunare aplicate care se închid cu o clapă prevăzută cu o capsă și două buzunare laterale, deasupra buzunarului stâng, în dreptul pieptului este prevăzută o bentiță cu două capse prin care va trece sistemul de închidere al insignei.

7. Caschetă (fig. 5)

Cascheta este confecționată din stofă teflonată de culoare bleumarin, cu cozoroc de 6 cm confecționat din plastic negru, are șnur împletit de culoare galbenă, iar pe partea din față are aplicată emblema coifură (fig. 10). Va fi prevăzută și cu o husă confecționată din material impermeabil de culoare bleumarin ce acoperă calota, husă necesară pentru timp ploios.

8. Căciulă (fig. 6)

Căciula se confecționează din piele și blană. Are calota și capacul executate din piele de bovină de culoare bleumarin, iar clapele laterale și clapa frontală sunt dublate cu blană de culoare bleumarin. În interior are căptușeală matlasată sub forma unui pătrat cu latura de 3 cm. Pe partea din față a căciulii este aplicată emblema coifură (fig. 10), similar cu cascheta.

9. Vestă de vară reflectorizantă (fig. 7)

Vesta de vară reflectorizantă de culoare galben fluorescent este confecționată din material tip plasă în partea de sus, cu două buzunare în față și un buzunar în dreptul pieptului în dreapta, iar pe spate este personalizată cu înscrisul I.S.C.T.R. de culoare bleumarin reflectorizant. Este confecționată din 100% poliester și are închidere cu fermoar. Standard En ISO 20471 clasa 1.

10. Geaca reflectorizantă 3 în 1 (fig. 8)

Geaca reflectorizantă 3 în 1 de iarnă este impermeabilă cu mâneci detașabile, cu aplicații contrastante negre, guler și căptușeală din blană detașabile, multiple buzunare, personalizată în spate cu înscrisul I.S.C.T.R. de culoare bleumarin reflectorizant. Se confecționează din material 100% poliester, căptușeală din blană 100% poliester, de culoare galben fluorescent cu negru, norme europene EN 471 clasa 3:2, EN 343 clasa 3:1. În dreptul pieptului în partea stângă este prevăzută o bentiță cu două capse prin care va trece sistemul de închidere al insignei.

11. Mănuși

Mănușile sunt confecționate din piele de culoare neagră și căptușite.

12. Pantofii

Pantofii sunt din piele de culoare neagră, căptușiți, prevăzuți cu bombeuri, fără ornamentație și se încheie cu șireturi. Pentru sezonul de vară se pot confecționa pantofi perforați.

13. Bocancii

Bocancii sunt din piele neagră, prevăzuți cu bombeuri, au talpa și tocul din cauciuc și se încheie cu șireturi.

B. Însemnele specifice se compun din:

a) Emblemă semilună cu înscrisul ROMÂNIA (fig. 12), conform modelului din anexa B, este executată prin broderie automată pe suport textil și se aplică pe cămașa cu mânecă scurtă, cămașa cu mânecă lungă, scurta de vânt, scurta din piele și geaca reflectorizantă. Se aplică la o distanță de 4 cm de cusătura umărului, pe mijlocul mânecii.

b) Emblema "I.S.C.T.R." (fig. 9), conform modelului din anexa B, este executată prin broderie automată pe suport textil și are dimensiunea de 88 mm înălțime și de 70 mm lățime, se aplică pe cămașa cu mânecă scurtă, cămașa cu mânecă lungă, scurta de vânt, scurta din piele și geaca reflectorizantă. Se aplică la o distanță de 1 cm sub emblema semilună cu înscrisul ROMÂNIA (fig. 12), pe mijlocul mânecii.

c) Emblemă coifură (fig. 10) este aplicată pe partea central - frontală a caschetei și a căciulii.

d) Insigna de piept (fig. 11) se va executa din metal nichelat, personalizat cu desene color și înscrisuri, protejată cu rășină transparentă, rigidă. Spatele va fi dotat cu o agrafă rabatabilă și siguranță rotativă. Numărul înscris pe insignă reprezintă numărul legitimației nominale de control a inspectorului.

C. Echipamentul de protecție:

În timpul acțiunilor de inspecție și control în trafic inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a purta echipamentul de protecție care, în funcție de anotimp, se compune din:

a) vestă de vară reflectorizantă sau geacă reflectorizantă 3 în 1;

b) baston dirijare trafic cu lumină intermitentă de culoare roșie (fig. 13).

Art. 11. -

(1) În timpul acțiunilor de inspecție și control în trafic inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a avea asupra lor legitimația nominală de control.

(2) Modelul, forma și conținutul legitimației nominale de control a inspectorilor I.S.C.T.R. sunt prevăzute în anexa C.

(3) Legitimația nominală de control se confecționează din imitație de piele (piele ecologică) cu dimensiunile de 200 x 70 mm, cu deschidere pe verticală, cu două plăci interioare rigide, o față interioară prevăzută cu un compartiment pentru legitimația cu înscrisuri (inspectoratul teritorial, număr legitimație nominală de control, nume, prenume, semnătură autorizată, amprentă de ștampilă, fotografie și spațiu pentru viza anuală) protejată cu plastic transparent. Pe o față a legitimației nominale de control se va aplica emblema I.S.C.T.R. (fig. 9) executată din metal nichelat, personalizat cu desene color și înscrisuri, protejată cu rășină transparentă, rigidă.

CAPITOLUL III Dotarea și inscripționarea autovehiculelor de control utilizate de către inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R.

Art. 12. -

(1) Dotarea autovehiculelor de control cuprinde următoarele dispozitive și echipamente:

a) dispozitive de semnalizare luminoasă de culoare galbenă, cu mesaje variabile de culoare roșie, vizibile din față și din spate, care sunt utilizate conform prevederilor art. 6 alin. (4) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 18/2012, cu modificările și completările ulterioare;

b) echipament suplimentar de protecție pentru inspectori;

c) echipament auxiliar pentru facilitarea efectuării controlului în trafic:

(i) generator de curent alternativ cu tensiunea de 220V-240V;

(ii) proiectoare pentru iluminarea locului controlului;

(iii) dispozitiv de localizare și navigare prin satelit;

(iv) calculator portabil tip laptop cu programe informatice specializate pentru control, acces la bazele de date necesare desfășurării activității de control, dispozitiv de conectare la internet și multifuncțional scanner/copiator/imprimantă;

(v) lampă cu lumină ultraviolet;

(vi) aparat de fotografiat și cameră de filmat;

(vii) stație de emisie - recepție;

(viii) pat cu role pentru controlul zonei inferioare a vehiculelor;

(ix) dispozitiv de semnalizare a locului controlului;

(x) minifrigider pentru păstrarea alimentelor;

(xi) rezervor de apă potabilă cu capacitatea de cel puțin 10 litri și soluție pentru spălarea mâinilor;

(xii) masă de scris și banchetă sau două scaune;

(xiii) accesorii birotică, colecție de legislație specifică și norme/proceduri de efectuare a controlului specific;

(xiv) trusă medicală;

(xv) alte echipamente necesare facilitării efectuării controlului;

d) echipament pentru control specific:

(i) set echipament și formularistică pentru controlul timpilor de conducere și de odihnă ai conducătorilor auto;

(ii) set echipament și formularistică pentru controlul transporturilor de mărfuri periculoase;

(iii) set echipament și formularistică pentru controlul stării tehnice a vehiculelor;

(iv) set echipament și formularistică pentru controlul maselor și dimensiunilor vehiculelor;

(v) unelte și echipamente pentru demontarea plăcuțelor de înmatriculare;

(vi) alte echipamente și formulare pentru control specific.

(2) Echipamentul se completează cu echipamentul deținut de inspectorii care utilizează autovehiculul pentru control.


Pentru a vedea documentul fără paginare, ai nevoie de un abonament Lege5!

;
se încarcă...