Ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere | Decret 410/1985

Acesta este un fragment din Decretul nr. 410/1985 privind alocatia de stat si indemnizatia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

CAPITOLUL 3 Ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor
de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere

SECTIUNEA 1 Ajutorul pentru mamele cu mai multi copii

Art. 18. - Jurisprudență

Mamelor care au in ingrijire 3 sau mai multi copii in virsta de pina la 18 ani li se acorda urmatoarele ajutoare banesti lunare:

a) 400 lei, mamelor cu 3 sau 4 copii;

b) 500 lei, mamelor cu 5 sau mai multi copii.

Art. 19. -

(1) In cazul in care, pe linga copiii pe care i-a nascut, mama are in ingrijire si copii ai sotului sau proveniti dintr-o casatorie anterioara sau din afara casatoriei, se iau in considerare si acestia.

(2) Copiii care au fost infiati de alte persoane, cei care au fost incredintati, in conditiile legii, altor persoane, cei carora li se asigura intretinere din partea statului in leagane, case de copii, camine pentru copii deficienti nerecuperabili, precum si copiii aflati in unitati de reeducare, nu se iau in considerare la stabilirea ajutorului.

(3) Copiii care au depasit virsta de 18 ani si isi continua studiile se iau in considerare la stabilirea ajutorului, pina la terminarea studiilor, dar fara a depasi virsta de 25 de ani.

Art. 20. - Jurisprudență

Ajutorul se acorda mamelor, pe tot timpul vietii, indiferent de natura si nivelul veniturilor pe care le realizeaza sau de alte alocatii, indemnizatii sau ajutoare pe care le primesc.

Art. 21. -

(1) Ajutorul se acorda mamelor care la data intrarii in vigoare a prezentului decret sau ulterior acestei date indeplinesc conditiile prevazute in prezentul decret.

(2) Persoanele care la data intrarii in vigoare a prezentului decret beneficiaza de ajutorul pentru mamele cu mai multi copii vor primi in continuare ajutorul in cuantumurile prevazute la art. 18.

SECTIUNEA a 2-a Ajutorul pentru sotii de militari in termen

Art. 22. -

(1) Sotiile militarilor in termen care nu sint incadrate in munca si nu au alte posibilitati materiale de existenta au dreptul la ajutoare lunare, daca se gasesc intr-una din urmatoarele situatii:

a) sint gravide, incepind cu luna a V-a de sarcina;

b) au copii in virsta de pina la 8 ani;

c) sint incadrate in gradul I sau II de invaliditate.

(2) Cuantumul ajutorului se stabileste, in raport de mediul urban sau rural in care domiciliaza, astfel:

a) 500 lei in mediul urban;

b) 350 lei mediul rural.

(3) Ajutorul pentru sotiile de militari in termen se acorda cumulativ cu alocatia de stat pentru copii.

Art. 23. -

In cazul decesului mamei, ajutorul se acorda in continuare, pina la lasarea la vatra a tatalui, persoanelor in a caror ingrijire au ramas copiii in virsta de pina la 8 ani.

Art. 24. -

(1) Ajutorul se acorda si mamei necasatorite daca paternitatea copilului a fost stabilita fata de un militar in termen, prin recunoastere sau hotarire judecatoreasca.

(2) Au dreptul la ajutor si sotiile militarilor cu termen redus si ale elevilor scolilor militare, daca indeplinesc conditiile prevazute in prezentul decret.

SECTIUNEA a 3-a Indemnizatia de nastere

Art. 25. -

Mamelor care au nascut mai mult de un copil li se acorda o indemnizatie de nastere de 1.500 lei pentru fiecare copil nascut ulterior.

SECTIUNEA a 4-a Stabilirea si plata ajutoarelor si a indemnizatiei de nastere

Art. 26. -

(1) Stabilirea si plata ajutorului pentru mamele cu mai multi copii si a indemnizatiei de nastere se fac de catre comitetul executiv al consiliului popular judetean sau al municipiului Bucuresti in raza caruia isi are domiciliul persoana indreptatita.

(2) Stabilirea si plata ajutorului pentru sotiile de militari in termen se fac de catre centrele militare.

(3) Acordarea ajutorului pentru mamele cu mai multi copii si a ajutorului pentru sotii de militari in termen se face pe baza propunerilor comisiei pentru probleme sociale din unitati sau ale comisiei de pensii si asigurari sociale, dupa caz.

Art. 27. - Jurisprudență

Ajutoarele prevazute de prezentul decret se platesc incepind cu luna urmatoare celei in care sint indeplinite conditiile de acordare; plata ajutoarelor inceteaza cu luna urmatoare celei in care aceste conditii nu mai sint indeplinite.

Acesta este un fragment din Decretul nr. 410/1985 privind alocatia de stat si indemnizatia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Decret 410/1985:
Alocatia de stat pentru copii
Idemnizatia pentru copii ce se acorda familiilor de cooperatori agricoli
Ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere
Dispozitii finale
;
se încarcă...