Dispozitii generale | Decret 153/1954

Acesta este un fragment din Decretul nr. 153/1954 privitor la impozitul pe veniturile populatiei. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

CAPITOLUL 1 Dispozitii generale

Art. 1. -

Sint supusi impozitului pe venit muncitorii, functionarii, oamenii de litere, arta si stiinta, liber profesionistii, meseriasii, carausii, comerciantii, persoanele care realizeaza venituri in orase din inchirierea imobilelor sau a altor bunuri ori din surse agricole, proprietarii de mori sau de alte intreprinderi, precum si orice alte persoane care realizeaza venituri pe teritoriul Republicii Populare Romane.

Art. 2. -

Sint scutiti de impozit:

a) eroii muncii socialiste, pentru toate cistigurile din munca;

b) muncitorii si functionarii - pentru cistigul pina la 200 lei lunar realizat la locul permanent de munca;

c) militarii, cu exceptia generalilor, amiralilor si ofiterilor, precum si a sergentilor si cartnicilor reangajati, pentru soldele primite de la unitatile, institutiile si scolile militare ale M.F.A. sau M.A.I., potrivit normelor legale in vigoare;

d) laureatii premiilor de stat - pentru aceste premii;

e) inventatorii care poseda numai certificate de autor, precum si inovatorii - pentru recompensele ce primesc pentru inventii sau inovatii, daca recompensa nu depaseste 10.000 lei de fiecare inventie sau inovatie. In cazurile in care recompensa depaseste 10.000 lei, impozitul se calculeaza la intreaga suma a recompensei dupa scaderea a 10.000 lei separat pentru fiecare inventie sau inovatie;

f) elevii si studentii - pentru bursele ce nu depasesc 200 lei lunar;

g) aspirantii - pentru sumele ce le primesc in vederea achizitionarii de carti si material de studiu;

h) persoanele care fac parte din corpul diplomatic si consular strain, precum si corespondentii de presa straini - pentru salariile si indemnizatiile ce primesc in aceste calitati, sub conditia reciprocitatii;

i) pensionarii - pentru pensiile ce primesc;

j) muncitorii, functionarii si pensionarii - pentru veniturile realizate din cultivarea terenurilor primite in folosinta de la sfaturile populare sau de la intreprinderi, institutii sau organizatii, daca aceste terenuri nu depasesc 0,25 ha pe gospodarie.

Art. 3. -

Veniturile supuse impozitului agricol nu se supun impozitului pe venit.

Art. 4. -

Ministerul Finantelor are dreptul sa acorde scutiri si alte inlesniri la impozitul pe venit, pentru unii contribuabili si pentru unele categorii de contribuabili.

Acesta este un fragment din Decretul nr. 153/1954 privitor la impozitul pe veniturile populatiei. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Decret 153/1954:
Dispozitii generale
Impunerea cistigului muncitorilor si functionarilor
Impunerea veniturilor oamenilor de litere, arta si stiinta
Impunerea veniturilor liber profesionistilor, meseriasilor, carausilor si comerciantilor, precum si a altor persoane
Evidenta contribuabililor si determinarea venitului
Sanctiuni
Dispozitii cu privire la reclamatii
Dispozitii finale
;
se încarcă...