Art 5 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR | Constituția

Acesta este un fragment din Constituția din 1923. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR -
Art. 5.
- Reviste (1), Doctrină (1)

Românii, fără deosebire de origină etnică, de limbă sau de religie, se bucură de libertatea conștiinței, de libertatea învățământului, de libertatea presei, de libertatea întrunirilor, de libertatea de asociație și de toate libertățile și drepturile stabilite prin legi.

Acesta este un fragment din Constituția din 1923. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Doctrină:

Constituția României. Comentariu pe articole, ediția 1
    În România, Constituția din 1923, în art. 5, menționează pentru prima oară egalitatea românilor, „fără deosebire de origine etnică, de limbă sau de religie”, fără afolosi însă noțiunea de „minoritate”. Prevederile constituționale din 1923, care fac referire la interdicția discriminării pe aceste criterii, reprezintă oaplicare aTratatului de ocrotire aminorităților, semnat de România și de principalele Puteri Aliate și Asociate, la Paris (9 decembrie 1919). Preambulul acestui tratat arată că „România (...) dorește să ofere garanții sigure de libertate și dreptate tuturor locuitorilor (...) fără deosebire de rasă, limbă sau religie”. În textul tratatului, se face referire, pe lângă principiul general al non-discriminării, la respectarea individualității, personalității și caracterelor distinctive etnice ale cetățenilor aparținând minorităților etnice, religioase sau lingvistice. În art. 1 al tratatului, România își asumă obligația de arecunoaște, „prin legi fundamentale”, prevederile art. 2-8 ale tratatului, iar în art. 12 se recunoaște că aceste prevederi reprezintă obligații de interes internațional ale României, neputând fi modificate fără consimțământul majorității membrilor Consiliului Ligii Națiunilor. [ Mai mult... ] 

Pot fi de interes:

Constituția:
Art 1 DESPRE TERITORIUL ROMÂNIEI
Art 2 DESPRE TERITORIUL ROMÂNIEI
Art 3 DESPRE TERITORIUL ROMÂNIEI
Art 4 DESPRE TERITORIUL ROMÂNIEI
Art 5 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 6 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 7 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 8 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 9 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 10 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 11 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 12 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 13 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 14 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 15 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Reviste:
Egalitatea în drepturi a cetățenilor și nediscriminarea în sistemul constituțional român și în dreptul comparat - aspecte selective
Doctrină:
Constituția României. Comentariu pe articole, ediția 1
;
se încarcă...