Art 19 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR | Constituția

Acesta este un fragment din Constituția din 1923. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR -
Art. 19.
-

Zăcămintele miniere precum și bogățiile de orice natură ale subsolului sunt proprietatea Statului. Se exceptează masele de roci comune, carierele de materiale de construcție și depozitele de turbă, fără prejudiciul drepturilor dobăndite de Stat pe baza legilor anterioare.

O lege specială a minelor va determina normele și condițiunile de punere în valuare a acestor bunuri, va fixa redevența proprietarului suprafeței și va arăta tot de odată putința și măsura in care aceștia vor participa la exploatarea acestor bogății.

Se va ține seamă de drepturile câștigate, întrucăt ele corespund unei valorificări a subsolului și după distincțiunile ce se vor face în legea specială.

Concesiunile miniere de exploatare, instituite sau date, conform legilor azi in vigoare, se vor respecta pe durata pentru care s'au acordat, iar exploatările miniere existente făcute de proprietar numai cât timp le vor exploata. Nu se vor putea face concesiuni perpetue.

Toate concesiunile și exploatările prevăzute în aliniatul precedent vor trebui însă să se conformeze regulelor ce se vor stabili prin lege, care va preved că și maximum de durată al acelor concesiuni și exploatări și care nu va trece de cincizeci ani dela promulgarea acestei Constituțiuni.

Acesta este un fragment din Constituția din 1923. Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Constituția:
Art 9 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 10 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 11 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 12 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 13 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 14 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 15 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 16 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 17 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 18 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 19 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 20 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 21 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 22 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 23 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 24 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 25 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 26 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 27 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 28 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
Art 29 DESPRE DREPTURILE ROMÂNILOR
;
se încarcă...